Tech

Jöhetnek a reklámok a Google Térképbe is

A Google egyik legsikeresebb és legtöbbet használt szolgáltatása a Google Maps (Térkép), amiben eddig meglepő mód nem voltak hirdetések, pedig rengeteg felhasználói adat csorog be rajta keresztül a cég számára. Belsős források szerint ez hamarosan megváltozhat, mert a keresőcég azon gondolkodik, hogyan helyezhetne el reklámokat a térképben. Hogy ez pontosan miként valósulna meg, még nem tudni, egyelőre csak erre utaló mondatokat lehet olvasni a Bloomberg cikkében.

Ahogy a Google üzletág-igazgatója, Philipp Schindler is megjegyezte Brian Nowaknak, a Morgane Stanley elemzőjének adott interjújában, semmiképp nem szeretnék, hogy ez a felhasználói élmény rovására menjen.  Nowak a beszélgetésben a Google „leginkább alulmonetizált” szolgáltatásának hívta a Térképet, utalva arra, hogy a keresőcég bevételi forrásként nem használja ki a benne rejlő lehetőségeket.

Az elemző szerint többfelé is elindult a cég. Az egyik, hogy a Térképben bizonyos üzlettípusokra keresve (például benzinkút, hamburgerező) azok az ajánlatok kerüljenek látható helyre, amelyeknek üzemeltetői fizettek érte a Google-nek. A másik, hogy a felhasználók adatai alapján személyre szabott ajánlásokat kaphassanak a közelben elérhető ajánlatokról. Ezek a módszerek nem zavarnák meg a szolgáltatás sava-borsát jelentő navigációt. Kérdés, hogy a keresőóriás végül mit választ, és mikor kezdik implementálni az újításokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik