Tech

Sikerült visszaállítani az internet fontos, elvesztett szeletét

Pár hete írtunk róla, hogy a MySpace szerverköltöztetés közben véletlenül minden 2003 és 2015 között feltöltött zenét törölt, ami körülbelül 50 millió számot és 14 millió előadót jelent. Az NME arról is megemlékezett, hogy az oldal olyan zenészek karrierjét indította el, mint Kate Nash és az Arctic Monkeys, de ne felejtsük el Tom Hardy majdnem homályba veszett MySpace-es képeit sem. A 2003-ban elstartolt oldal tehát kétségtelenül fontos mérföldkő volt rengeteg művész számára, ahogy nekünk is még a Facebook előtti időszakban.

Az Internet Archive most viszont bejelentette, hogy sikeresen megőrzött 500 ezer olyan 2008 és 2010 közt feltöltött zeneszámot, amit már örökre temetni kezdtek az üzemeltetők a szerverbaki után.

Ugyan ez a mennyiség kevesebb, mint az elvesztett mennyiség egy százaléka, mégis 1,3 terabájt tartalomról van szó. A dalokat anno még egy akadémiai csoport adta át az Internet Archive-nak, akik egy három éven át tartó kutatás alatt töltötték le maguknak a csomagot.

Miután az archívum üzemeltetői tudomást szereztek a MySpace végzetes törléséről, feltöltötték a dalokat a The Myspace Dragon Hoard név munkacím alatt. A zenéket ezen a linken lehet a Hobbit nevű kezelőfelületen keresztül lehet böngészni és lejátszani, ami nagyon hasonlít a MySpace saját régi lejátszójához. Igaz, meglehetősen döcögősen és lassan tölt be, de hát ez is több mint a semmi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik