Tech

Megtartotta élete első PowerPoint-előadását a 90 éves legenda, Noam Chomsky

Történelmi képet osztott meg Twitter-oldalán Mihai Surdeanu, a Tucsoni Arizonai Egyetem Informatikai Tanszékének nyelvész-pszichológusa. A 2019. március 29-én készített felvétel az élő legenda, a 90 éves Noam Chomsky előadásán készült, aki aznap tartotta meg élete első PowerPoint-előadását.

Az esemény jelentőségét mi sem bizonyítja jobban annál, hogy a kutató a következő címet adta saját előadásának:

Történelmi: Noam Chomsky első PowerPoint-előadása.

Chomsky esete is bizonyítja, hogy sosem késő új dolgokat kipróbálni.

Az 1928. december 7-én született Chomsky az 1960-as évekre komoly áttöréseket ért el a nyelvészet területén, hipotézisei közül több már karrierje korai szakaszában elfogadott nézetté vált. Elméletei nemcsak a nyelvészetre, hanem egyéb tudományterületekre, így a kognitív tudományra és az informatikára is óriási hatással voltak. Chomsky nevéhez fűződik többek közt a generatív nyelvtan alapjainak lerakása és az úgynevezett Chomsky-hierarchia kidolgozása.

A kutató a világtörténelem egyik legtöbbet idézett tudósa, élete során több mint száz könyve jelent meg. A nyelvész-filozófus még mindig aktív, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (Massachusetts Institute of Technology, azaz MIT), illetve a Tucsoni Arizonai Egyetemen is oktat.

Kiemelt fotó: Heuler Andrey / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik