Tech

Vigyázzon, ha ezeket a sorozatokat szeretné letölteni!

A kiberbűnözők aktívan használják a népszerű tévésorozatok új epizódjait rosszindulatú programok terjesztésére. A Trónok harca, a The Walking Dead és A zöld íjász részei voltak a legnépszerűbbek a támadók körében, derült ki a Kaspersky Lab új kutatásából.

Napjaink egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenysége a sorozatnézés, viszont a torrentezés, az online streaming és a digitális terjesztés egyéb módszerei miatt gyakori a szerzői jog megsértése. Számos régióban már torrent-trackereken és illegális streaming platformokon is hozzá lehet jutni ilyen tartalmakhoz, de a legális forrásoktól eltérően ezeken keresztül rosszindulatú vírus is juthat a gépünkre.

Látva, hogy az illegális helyekről letöltött TV-műsorokat mennyire egyszerű lecserélni kártevő-hordozó változatokkal, a Kaspersky Lab kutatói közelebbről is megvizsgálták ezeket a veszélyeztetett fájlokat, mely vizsgálat a 2017-es és a 2018-as évet is lefedte.

A listát mindkét évben a Trónok harca (Game of Thrones) vezette: 2018-ban az összes fertőzött kalóztartalom 17 százalékát tette ki  20.934 megtámadott felhasználóval, ezt követte a The Walking Dead (18.794) és A zöld íjász  (12.163). Mindezt annak ellenére, hogy 2018-ban nem adtak ki új GoT-epizódot, míg a rangsor többi sorozata esetén intenzív promóciós kampány folyt az említett időszakban.

A „legveszélyesebb” sorozatok – Forrás: Kaspersky Lab

A megfigyelt esetekben a rosszindulatú programok terjesztői az évadok első és utolsó részeit választották ki, hiszen az évadindító epizód nézettsége a legnagyobb.

„Nyilvánvaló, hogy a kártevő-forgalmazók kihasználják azokat a televíziós műsorokat, amelyekre nagy kereslet van a kalóz weboldalakon: általában az intenzíven reklámozott drámákat vagy akciósorozatokat. Az első és a záró epizód – amelyek a legtöbb nézőt vonzzák – járnak valószínűleg a rosszindulatú átverés legnagyobb kockázatával. Az online csalók kihasználják az emberek hűségét és türelmetlenségét, ezért új letölthető anyagot ígérhetnek, ami valójában kiberfenyegetés. Figyelembe véve, hogy a Trónok Harca záró évada ebben a hónapban kezdődik, figyelmeztetni szeretnénk a felhasználókat, a sorozat új részei között nagy valószínűséggel rengeteg epizódnak álcázott vírus lesz.” – mondta Anton V. Ivanov , a Kaspersky Lab biztonsági kutatója.

Mire figyeljünk?

A Kaspersky tanácsai annak elkerülésének érdekében, hogy műsornak álcázott rosszindulatú programok áldozataivá váljunk:

  • Csak olyan törvényes szolgáltatásokat használjon, amelyeknek igazolt hírnevük van TV-tartalom előállítása és terjesztése terén!
  • Ügyeljen a letöltött fájl kiterjesztésére! Még akkor is, ha a sorozatepizódokat olyan forrásból szeretné letölteni, amelyet Ön megbízhatónak és legitimnek tekint: a fájlnak például .avi, .mkv vagy mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, semmiképpen sem  lehet .exe.
  • Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogasson el olyan webhelyekre, amelyek lehetővé teszik a TV-műsorok megtekintését, amíg nem bizonyosodott meg arról, hogy törvényesek és „https”-vel kezdődnek! A letöltések megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a webhely valódi-e, ellenőrizze az URL formátumát vagy a cégnév helyesírását+
  • Ne kattintson gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek egy új epizód korai megtekintését ígérik. Ellenőrizze a TV-műsorok ütemezését, és kövesse nyomon őket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik