Tech

Érthetőbbé teszi hírfolyamát a Facebook

A legnagyobb közösségi oldal már hónapokkal ezelőtt bevezette azt a kifejezetten hasznos opciót, hogy ha megjelenik a hírfolyamunkban egy hirdetés, akkor a poszt jobb felső sarkában lévő három pöttyre kattintva legördülő menüből kiválaszthatjuk a Miért látom ezt? (Why am I seeing this?) opciót, ami némi tájékoztatást nyújt arról, hogy miért jelent meg nálunk az adott szponzorált bejegyzés.

Új dizájnt kapott a Facebook
A közösségi oldal jellegzetes kék színe eltűnik a mobilappból.

Ezt fejlesztette tovább a Facebook: vasárnap bejelentették, hogy hamarosan minden egyes posztnál elérhető lesz a lehetőség, amit lekattintva magyarázatot kapunk, hogy a posztok megjelenítéséért felelős algoritmus miért gondolta úgy, hogy az adott tartalom érdekes lehet a számunkra.

A megjelenő információk között olyanokat találhatunk, hogy mióta vagyunk ismerősök a bejegyzésért felelős illetővel, csoport vagy oldal esetén pedig láthatjuk, hogy tagok vagyunk, és azt is, hogy pontosan mióta. Ezen felül a Facebook magyarázatot nyújt azt illetően is, hogy azért jelent meg az általunk leellenőrzött bejegyzés, mert korábban sokszor lájkoltuk a készítő hasonló tartalmait, illetve kapunk információt arról is, hogy az adott poszt számított a legnépszerűbbnek azon típusok között (fotó, videó stb.), amikkel a legtöbbször kerülünk interakcióba a közösségi oldalon töltött idő során.

Végre érthetőbb lesz, hogy milyen logika mentén jelennek meg adott posztok a hírfolyamunkban – Fotó: Facebook

Lehetőség lesz továbbá arra is, hogy változtatásokat eszközöljünk a posztot, illetve a bejegyzést készítő egyént illetően: ha többet nem szeretnénk hasonlót látni, akkor azonnal kikövethetjük a személyt, vagy elhagyhatjuk a csoportot/oldalt, sőt azt is megnézhetjük, hogy milyen korábbi interakciók vezettek oda, hogy látjuk az adott bejegyzést. Ezen felül elérhetjük a hírfolyamunk beállításait is, ahol aztán beállítások módosításával segíthetjük a rendszert, hogy minél relevánsabb posztokat mutasson számunkra.

Az újítás a mi számítógépeinken még nem jelenik meg a posztok jobb felső sarkában található pöttyökre kattintva, tehát a Facebook fokozatosan teszi elérhetővé a legújabb fejlesztését. Aggodalomra viszont semmi ok, a következő napokban/hetekben mindenkinél meg fog jelenni az új lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik