Tech

Húsz év börtön lett a halállal végződő kicsinyes bosszú vége

A 28 éves Andrew Finch 2017 végén vesztette életét: a házához érkező rendőrök agyonlőtték, mert olyan lakossági bejelentést kaptak, miszerint a férfi megölte az apját és túszokat ejtett. Mindebből persze semmi nem volt igaz, Finch ugyanis az úgynevezett swatting áldozata lett, ami lényegében egy internetes bosszú, egy rossz vicc, mikor – például videojátékozás közben – szócsatába keveredő emberek rendőrt hívnak a másik félre, nem egyszer valótlan állítások kíséretében.

Pontosan ez történt Finch-csel is, akit a háza előtt lőttek le: felszólították, hogy tegye fel a kezét, de a férfi az övéhez nyúlt, és a rendőrök a mozdulatot félreértve tüzet nyitottak. Az esetet követően az FBI nyomozásba kezdett, majd nem sokkal később le is tartóztatták a 25 éves Tyler Barrisst, aki első körben ugyan tagadta a bűnösségét, de tavaly novemberben beismerte a tettét.

Egy Call of Cuty meccs vezetett a tragédiához – Forrás: Activision

Barriss egy Call of Duty: WWII multiplayer meccset követően, rejtett számról maga hívta fel a rendőröket – állítása szerint más játékosok unszolására –, Finch-nek adva ki magát, az apja megöléséről és túszokról beszélt, majd megadta az áldozat címét a diszpécsernek. A férfi büntetését meghatározó ítélet kihirdetését eredetileg január 30-ára tervezték, de végül csak a múlt héten került rá sor:

Barris 20 év börtönt kapott.

Az eset során két másik gyanúsítottat, a 18 éves ohiói Casey Vinert és a 20 éves, szintén wichitai Shane Gaskillt is bíróság elé állították, de ők végig tagadták bűnösségüket. Barris az ítélet kihirdetése előtt teljes felelősséget vállalt a tettéért, egyúttal bocsánatot kért Andrew Finch családjától. Az áldozat testvére, Dominica Finch szerint Barris pont azt kapta, amit megérdemelt, ugyanakkor a család beperelte Witchita városát, miután Marc Bennett kerületi ügyész nem emelt vádat a halálos lövéseket leadó rendőr ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik