Tudomány

Elhunyt Julian Nott

Balesetben elhunyt az a brit tudós, aki saját fejlesztésű hőlégballonos kabinjával 79 világrekordot állított fel – számol be az MTI. A 74 éves Julian Richard Nott a hétvégén San Diego megye északi részén, a Palomar-hegységben landolt légi járműjével.

A tudós három órával a leszállás után a kabinban tartózkodott, amikor a szerkezet megindult lefelé a hegyoldalon. Az esés során Nott súlyos fejsérülést és egyéb sebesüléseket szenvedett, majd a kórházba szállítását követően kedden életét vesztette.

A megyei seriffhivatal közleménye szerint a balesetben egy másik, szintén a kabinban tartózkodó ember is megsérült. Sajtóértesülések alapján a 64 éves férfi is kórházba került, de a nevét és állapotát nem hozták nyilvánosságra.

Nott a rendkívüli magasságokban történő repülésre tervezte meg, illetve hozta létre különleges kabinját. Több tucatnyi rekordot döntött meg, ballonjával 16 ezer 764 méter magasba is eljutott. 2017-ben azzal került be a Guinness-világrekorderek közé, hogy 72 évesen 9 727 méter magasságból hajtott végre tandemugrást.

Fotó: iStock

A kutató a hibridenergia emelésre történő felhasználásának egyik úttörője volt, emellett aktívan részt vett a naprendszerbeli objektumok, például a Szaturnusz Titán nevű holdjának felkeresésére alkalmas ballonok fejlesztésében. Nott nem csak extrém repülései miatt számított különcnek a tudományos világban. A kutató azt vallotta, hogy a Nazca-vonalakat a történelem legkorábbi hőlégballonjaival hozták létre mintegy kétezer évvel ezelőtt.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik