Tech

Állatkertben tarthatnak minket az idegenek, és mi észre sem vesszük

A Messaging Extraterrestrial Intelligence (METI) nonprofit szervezet múlt heti találkozóján egy nemzetközi kutatócsapat megpróbálta megmagyarázni, hogy miért nem hallottunk még az értelmes idegen életről – számol be a Space.com. A konferencián mintegy 60 szakértő gyűlt össze, hogy megvizsgálják a potenciális idegen civilizációkkal való kapcsolatfelvétel lehetőségeit.

A kutatók az állatkert-hipotézist vizsgálták meg. Az először az 1970-es években felvetett elmélet szerint Földünket folyamatosan figyelik az idegenek, de szándékosan eltitkolják előlünk létezésüket.

Amikor próbáljuk megérteni az Univerzumot, elkerülhetetlen a kérdés, hogy egyedül vagyunk-e

– mondta Florence Raulin-Cerceau, a párizsi Természettudományi Múzeum munkatársa.

Kép: iStock

A szakértőket régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy ha léteznek intelligens létformák rajtunk kívül, akkor miért nem hallottunk még róluk. A Világegyetemben több milliárd bolygó van, így elvileg nagy eséllyel más égitesteken is kialakult valamiféle fejlett civilizáció, ennek ellenére egyelőre nem sikerült a nyomukra lelni. Ezt az ellentmondást először 1950-ben fogalmazta meg az olasz Enrico Fermi.

A METI konferenciáján a kutatók megpróbáltak megoldást találni a Fermi-paradoxonra. Az állatkert-hipotézis szerint az idegenek egyfajta állatkertként tekintenek a Földre, és direkt nem veszik fel velünk a kapcsolatot. Éppen ezért a METI szakértői úgy gondolják, érdemes lenne üzenetet küldeni nekik, hogy demonstráljuk intelligenciánkat.

A kutatók természetesen nem állítják, hogy az elmélet mindenképp igaz. Egyéb magyarázatok is vannak arra, hogy eddig miért nem sikerült felvennünk a kapcsolatot a földönkívüliekkel: elképzelhető, hogy az értelmes létformák vastag jégpáncélok alatt élnek, képtelenek megfejteni a kódjainkat, vagy mi nem tudjuk felismerni őket. Persze az sem kizárható, hogy egyszerűen nem létezik másik fejlett faj az Univerzumban.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik