Tech

Egy új csalás miatt merülhet gyorsabban a mobilja

Mióta a csalók felfedezték maguknak a kriptovaluta-bányászatot, egyre többször hallani olyan csalásokról, amelyek során a felhasználó tudta nélkül veszik igénybe az eszközük számítási kapacitását, ezzel fogyasztva az akkumulátort, vagy rosszabb esetben felzabálják az adatforgalmukat is.

A BuzzFeed számolt be arról, hogy több hirdetési hálózatot is egy hasonló csalás érintett, bár itt nem a kriptopénzek gyűjtögetése volt a cél: több androidos alkalmazásban is felbukkantak olyan bannerek, amelyek mögött rejtett, erőforrásigényes-videós hirdetések fogyasztották az aksit. Ezeket a felhasználók valójában nem látják, a csalók pedig bevételre tesznek szert, mert a rendszer úgy értelmezi, mintha megnézték volna a hirdetést.

A BuzzFeed szerint ez nem a fejlesztők hibája – közülük is többen meglepődtek azokon a felhasználói visszajelzéseken, miszerint az alkalmazásuk erőteljesen meríti a készüléküket. Mint kiderült, a csalók magukat a hirdetési hálózatokat térítették el. Ez nem csak a felhasználókat károsítja, hanem a hirdetőket is, mivel a csalók az olcsóbb reklámhelyeket vásárolják meg, majd töltik fel rejtve a saját videójukat. Ezzel a módszerrel havi több tízmillió dollárra tehetnek szert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik