Tech

Kamu vírusirtók fenyegetik az androidosokat

Egy átfogó vizsgálatban az AV-Comparatives 250 androidos vírusirtó alkalmazást elemzett, az appok többsége azonban nem szerepelt jól a felmérésen – írja a TechSpot. Az érintett alkalmazások közül csupán 80 volt képes kivédeni a tesztfenyegetések legalább 30 százalékát, és több olyan vírusirtó is akadt, amely semmit sem ért.

A szakértők a Google Play Store-ból letölthető antivírusok közül válogattak, majd 2000 gyakori kártevővel támadták meg a teszttelefonokat.

Csupán 50 olyan alkalmazás volt, amely legalább 90 százalékban képes volt felismerni a fenyegetéseket.

Meglepő módon az állítólagos vírusirtók nagy része minden más, a telefonon található appot gyanúsnak ítélt, néhány alkalmazás pedig még saját magát is kockázatosnak jelölte. A vírusirtók közt a szakértők több olyat is azonosítottak, amelyek jogtalanul emelték át a népszerű antivírusok motorját.

Az AV-Comparatives szerint komoly problémát jelent, hogy első ránézésre nehéz eldönteni, hogy melyik vírusirtók jelentenek valódi védelmet. Szerencsére vannak jól bevált alkalmazások, így az Avast,  az AVG, az Avira, a Bitdefender, a BullGuard, az Emsisoft, az ESET, az F-Secure, a Kaspersky Lab, a McAfee, a Sophos, a STOPzilla, a Symantec, a Tencent, a Trend Micro, a VIPRE, a Lookout, a Malwarebytes, a CheckPoint, a Webroot és a Zemana termékei.

Bár a Google igyekszik eltávolítani felületéről a nem megfelelő appokat, így is több ezren tölthetnek le egy-egy ilyen alkalmazást a törlésük előtt.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik