Tech

Már itthon is vehet fel pénzt bankkártya nélkül

Az mCash szolgáltatás, azaz a bankkártya nélküli készpénzfelvétel egyszerű, csupán egy mobiltelefonra van hozzá szükség: a bank mobilapplikációján keresztül kell kérni egy egyedi kódot, majd ezt beírni az ATM-en. A szolgáltatást Magyarországon elsőként az UniCredit ügyfelei élvezhetik.

A készpénz továbbra is főszereplő az életünkben – még a 18-25 éves korosztály körében is. A Magyar Nemzeti Bank 2017 őszén végzett reprezentatív lakossági kutatása szerint még mindig ez a legnépszerűbb fizetési eszköz mind a tranzakciók számát, mind pedig azok értékét tekintve. 2016-ban a vásárlások összértékének 71,2%-át, darabszámának pedig 87,7%-át teljesítették készpénzben; emellett évre nő havonta a felvett készpénz összege, a készpénzfelvételek száma pedig stagnál.

Az mCash szolgáltatás bevezetését megelőzte egy igényfelmérés: az UniCredit Bank minden negyedik ügyfele szívesen használná a kártya nélküli pénzfelvét lehetőségét a bank mobilapplikációján keresztül, az alkalmazás aktív használói között pedig még magasabb, 67%-os ez az arány.

Az mCash azoknak is vonzó lehet, akiknél ott a bankkártya, ám nyitottak a mobiltelefonos alkalmazások használatára.

Az előzetes kutatások szerint az új megoldást nem csak biztonságosnak, de kényelmesnek és egyszerűnek is tartják az ügyfelek: a telefon mindig kéznél van, ráadásul nincs szükség a bankkártya elővételére, a bank pedig módosította az ATM-ek működését, így azok már – megfelelve a mai biztonsági követelményeknek – interneten tudnak kommunikálni a mobilapplikációval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik