Tech

Lekapcsolják Oroszországot az internetről

Az orosz hatóságok és internetszolgáltatók arra készülnek, hogy egy terhelésteszt keretén belül az egész országot leválasztják a globális internetről, írja a helyi RosBiznesKonsalting (RBK). Az intézkedés célja, hogy kiderüljön, hogyan működne egy országon belüli hálózat, ha egy külföldi esetleges kibertámadás során Oroszországot elvágnák az internettől.

Hogy ennek technikai feltételei adottak legyenek, arról egy 2018-ban elfogadott törvénytervezet szól, ami továbbá arra is kötelezi az orosz internetszolgáltatókat, hogy az állampolgárok forgalma a Roskomnazor távközlési hatóság által felügyelt ellenőrzőpontokon haladjon át. Így lehetővé válik a tiltott, nem kívánatos tartalmak felügyelése, másrészt az oroszok forgalmát országon belül tartják, az adatok nem haladnak át külföldi eszközökön. Ezzel kapcsolatban több szakértő is aggodalmát fejezi ki, mert a kínaiak Nagy Tűzfalához hasonló cenzúrát vetít előre.

Az RBK szerint az internetszolgáltatók ugyan egyetértenek a törvény céljaival, de a technikai megvalósítást nehezebben kivitelezhetőnek tartják, szerintük egyrészt Oroszország internetes forgalmának is árthat, de erről pontos adatokat kaphatnak majd a teszt alatt.

A tesztet április elseje előtt tervezik végrehajtani, de annak sem pontos dátumát, sem időtartamát nem közölték. Az oroszok egyébként 2014 óta tesztelik saját címkiosztó rendszerüket (DNS), 2020-ra pedig úgy tervezik, hogy az internetes forgalom 95 százalékát országon belül tudják majd tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik