Tech

Olaszország is nemet mondhat a Huaweire

FRISSÍTÉS

Az olasz gazdasági minisztérium cáfolta csütörtökön a kínai Huawei és ZTE vállalatok  5G mobilhálózati fejlesztési tenderekből való kizárásáról megjelent sajtójelentéseket, írja az MTI. A közlemény hangsúlyozza, hogy a nemzetbiztonsági szempontok természetesen mindig prioritást élveznek. “Amennyiben bármilyen biztonsági probléma merülne fel, a minisztérium azonnal értékelni fogja a helyzetet. Ilyesmire azonban még nem volt szükség.” – közölték.

Olaszország is kitilthatja a kínai Huawei és a ZTE hálózati eszközeit az 5G infrastruktúrához kapcsolódó fejlesztésekből, írja az olasz La stampa lap közeli forrásokra hivatkozva. Az olaszok addig is elmennének, hogy a már aláírt szerződésektől is visszalépnének anélkül, hogy büntetést kelljen fizetniük. A lap értesülései szerint az Egyesült Államok nyomására dönthetnek így.

Nemrég írtunk róla, hogy a Reuters értesülései szerint már az Európai Bizottság is azt fontolgatja, hogy teljes mértékben kitiltja Európából a Huawei minden olyan hálózati eszközét, aminek köze lehet a küszöbön álló 5G-s hálózatok kiépítéséhez – a mobiltelefonokra ez (egyelőre) nem vonatkozik.

Egész Európából kitilthatják a Huaweit
Az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy teljes mértékben kitiltja Európából a Huawei-t.

A sort az Egyesült Államok nyitotta, miután nemzetbiztonsági fenyegetésnek ítélték a kínai vállalat szerepvállalását a következő generációs telekommunikációs hálózatok kiépítésében. Amerika ezt követően a szövetségeseinek is azt javasolta, hogy vizsgálják felül a céggel tervezett fejlesztéseiket, aminek hatására Ausztrália is kizárta a Huaweit az 5G-s hálózatok fejlesztéséből.

A Deutsche Telekom nevük elhallgatását kérő szakemberei szerint a Huawei kizárása a hálózatépítési tenderekből legalább két évvel késleltetné az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok kiépítését a kontinensen, és a vezeték nélküli hálózatok szolgáltatóit képviselő GSMA szintén ettől tart. Véleményük szerint a Huawei eszközök betiltása több évvel lökheti vissza az iparágat a fejlődésben – éppen ezért a GSMA még februárban válságmegbeszélést tart a Huawei-ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik