Tech

Boldogabbak lettek, miután elhagyták a Facebookot

Valószínűleg mindenki olvasott már olyan történetekről, hogy a Facebookot elhagyó egykori felhasználók élete jobbá vált, miután kivonták magukat a közösségi oldal hálójából, de számszerűsítve még nem láthattunk erre vonatkozó reprezentatív adatokat.

A New York Egyetem és a Stanford Egyetem közös kutatása szerint az állítás valóban megállja a helyét: az általuk vizsgált elhagyók elégedettebbé váltak életükkel, kevésbé érezték magukat depressziósnak, magányosnak négy hét Facebook nélkül töltött idő után. Miután visszatértek, kevesebbet használták a nagy kék oldalt és a többi közösségi szolgáltatást is, átlagosan 23 százalékkal lecsökkent az időtartam.

A szakemberek pénzzel motiválták arra az amúgy aktív felhasználókat, hogy vegyenek részt a kutatásban, olyan alanyokat választottak, akiknek bevallása szerint a közösségi média fontos szerepet tölt be az életükben.

Az alanyok szabadidejében a hírfolyam görgetésének helyét más tevékenységek vették át, például több közös programot szerveztek ismerőseikkel és családtagjaikkal, de volt, aki a korábbinál több időt töltött tévé előtt. Mivel erősen támaszkodtak a közösségi médián keresztüli hírfogyasztásra, ezért kevésbé voltak értesültek a megvonás időszakában. Érdekes következtetés, hogy – vélhetően emiatt – politikailag kevésbé voltak polarizáltak.

Érdemes néha letenni a mobilt – Fotó: ThinkStock

Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy most azonnal töröljük a fiókunkat, mert több faktort is érdemes figyelembe venni a kutatással kapcsolatban. Az alanyok ugyanis saját maguk értékelték a közérzetüket, amiben közrejátszhattak más magánéletbeli tényezők is, a kutatók nem mérték egyértelműen például a stressz szintjét.

Kérdéses az is, hogy milyen eredményeket hozott volna egy hosszabb idejű teszt, vajon hosszútávon is elégedettebbnek vallották-e volna magukat a Facebook-elvonóra küldöttek.

A tanulság mindenesetre az, hogy ha úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok és stresszes időszakot élünk, egy kis szünet nem árt – meg úgy általában senkinek sem. A közösségi média jó dolog, de érdemes tudatosan használnunk, úgy, hogy az ne menjen más tevékenységek rovására.

Annyira függők lettünk, hogy az már a techóriásokat is megijeszti
A nagy techcégek elindították a digitális jólét mozgalmat, így a felhasználók rádöbbenthetnek arra, mennyi időt töltenek el szolgáltatásaikkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik