Tech

Nem várt helyről kapott pofont a Huawei

Világszerte több ország kormánya is kifejezte aggodalmát az elmúlt hónapokban a kémkedéssel vádolt Huawei telekommunikációs gyártóval kapcsolatban. A kínaiak dolgát nem csak a kormányok, de úgy tűnik, önálló szervezetek is megnehezítik: a South China Morning Post által megszerzett belsős levelek szerint a világ egyik legrangosabb oktatási intézményének számító brit Oxfordi Egyetem is elhatárolódik a kínai cégtől, és határozatlan ideig nem fogadnak el a Huawei-től szponzori pénzeket és adományokat kutatások finanszírozására. A döntést 3-6 hónapon belül felülvizsgálják, a már futó aktuális projekteket nem lövik le.

Az Oxford szóvivője szerint döntésüket az elmúlt hónapok során felmerült aggodalmak kapcsán hozták meg. Ugyan ez így magában jelzésértékű lehet, de ha a későbbiekben több egyetem is hasonlóan dönt, az már komolyabb problémát jelenthet, hiszen a Huawei-t így komoly szakember-utánpótlástól vághatják el.

A HUAWEI ÁLLÁSFOGLALÁSA

„Közel két évtizede, 2001 óta működünk az Egyesült Királyságban, ahol 1500 munkavállalót foglalkoztatunk, valamint régóta partnerünk további húsz felsőoktatási intézmény is az országban, akikkel a jövő technológiáit közösen kutatjuk. Az Oxfordi Egyetem döntéséről a Huawei Technologies eddig semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott, várjuk az intézmény részletes indoklását. Dolgozói tulajdonban lévő, számos kutatási-fejlesztési eredménnyel rendelkező technológiai vállalatként hiszünk abban, hogy partneri együttműködéseink, ahogyan a közös kutatásainkat érintő változások is, bizonyítékokon alapulnak.”

Reagált a Huawei alapítója a kémkedésről szóló vádakra
Zsen Cseng-fej most bővebben is kifejtette véleményét a felhozott vádakkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik