Tech

Szuperchipet fejlesztett a Huawei

A Huawei bemutatta a piac legnagyobb teljesítményű, kifejezetten szerverekbe szánt ARM-alapú processzorát, a Kunpeng 920-at. A 7 nanométeren gyártott chip 64 darab 2,6 GHz-es magot tartalmaz, és ebből kifolyólag nem is mobilokba vagy PC-kbe szánják, hanem annál komolyabb dolgokra.

A cég közleménye szerint a lapka előnyeit főleg big data, megosztott tárhely, valamint natív ARM alkalmazások használhatják majd ki a jövőben, de az adatközpontok számára is nagyobb számítási teljesítményt kínál az energiafogyasztás jelentős csökkenése mellett.

Az ARM-alapú chipek egyik legfontosabb jellemzője az energiahatékonyság, amely a Huawei új chipjének fejlesztése során szintén nagy hangsúlyt kapott: 30 százalékkal több energiát takarít meg, mint a piacon lévő többi megoldás. A teljesítményt mérő SPECint Benchmark tesztjen pedig 930 pontot ért el, ami 25 százalékkal több a versenytársakhoz képest.

A Kunpeng 920 mellett a gyártó további két TaiShan-sorozatú szervert is bemutatott. A Huawei három, a szériához tartozó szervermodelljében teszi elérhetővé az új chipkészletet, melyek mindegyike különböző feladatok ellátására specializálódott; míg az első a tárhelyre fókuszál, a második a nagy sűrűségre, a harmadik pedig a kettő kiegyensúlyozására helyezi a hangsúlyt.

Fotó: Huawei

Ajánlott videó

Olvasói sztorik