Tech
(Rudbeckia)

Hátizsákos méhek menthetnek meg a katasztrófától

Nagy Nikoletta
Nagy Nikoletta

újságíró. 2018. 12. 15. 15:36

Mostanában a méhek leginkább azért kerülnek bele a hírekbe, mert vészesen fogyatkozik a számuk, és óriási élelmiszerkatasztrófának nézhetünk elébe, ha kipusztulnak. A Washingtoni Egyetem kutatói viszont kihasználnák, amíg még köztünk vannak, és apró hátizsákokat raknának rájuk, amivel segíthetnének a mezőgazdasági növények állapotának felmérésében.
Korábban a témában:

A méhek pusztulása nélkül is komoly bajban lehet a mezőgazdaság: a Föld egyre növekvő népességét nagyon nehéz ellátni élelmiszerrel, ezért komolyabb módszerekhez kell folyamodni. A Washingtoni Egyetem kutatói a természethez fordultak inspirációért: a méhekre egy apró szenzoros hátizsákot szerelnének, ami segíthetne abban, hogy a növények helyzetét monitorozni tudják a gazdák.

Az eszköz mindössze 102 milligrammot nyom, és alig pár dollárba kerülne egy gazdának nagyobb mennyiségben legyártatni. Az eszközön akkumulátor antenna, egy apró processzor, hőmérséklet- és páratartalom-szenzor, valamint egy rádiós adóvevő található, ezek olyan részletes információt képesek összegyűjteni a földek állapotáról, amelyeket a jelenlegi mezőgazdasági technológia nem tud biztosítani. A méhek óriási távolságokat képesek megtenni, így biztos, hogy széles körben tudnak információt is gyűjteni, amit aztán a kaptárba visszatérve egy rendszerbe – persze önkéntelenül – leadnak. Az algoritmus pedig összeszedi az adatokat, és statisztikákat is készíthet belőlük.

Méhek a miniatűr hátizsákkal – fotó: Mark Stone/University of Washington

A fejlesztők szerint az eszköz tökéletesen kiegészítené például a mezőgazdasági drónok munkáját, amelyek nem tudnak olyan részletes adatokat gyűjteni, mint amilyeneket ezek az apró hátizsákok szereznek. Ráadásul ezek a kis állatok még a beporzás állapotát is követni tudják.

A kutatók úgy gondolják, hogy néhány éven belül bármilyen gazdának lehet egy csapat kiborg méhmunkása, akik a növények állapotáról adnak le információkat – addig már csak az a dolgunk, hogy helyrehozzuk az állatok populációjának siralmas állapotát, és ne pusztítsuk őket többet.

Nagy Nikoletta korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.