Tech

Hátizsákos méhek menthetnek meg a katasztrófától

Mostanában a méhek leginkább azért kerülnek bele a hírekbe, mert vészesen fogyatkozik a számuk, és óriási élelmiszerkatasztrófának nézhetünk elébe, ha kipusztulnak. A Washingtoni Egyetem kutatói viszont kihasználnák, amíg még köztünk vannak, és apró hátizsákokat raknának rájuk, amivel segíthetnének a mezőgazdasági növények állapotának felmérésében.

A méhek pusztulása nélkül is komoly bajban lehet a mezőgazdaság: a Föld egyre növekvő népességét nagyon nehéz ellátni élelmiszerrel, ezért komolyabb módszerekhez kell folyamodni. A Washingtoni Egyetem kutatói a természethez fordultak inspirációért: a méhekre egy apró szenzoros hátizsákot szerelnének, ami segíthetne abban, hogy a növények helyzetét monitorozni tudják a gazdák.

Az eszköz mindössze 102 milligrammot nyom, és alig pár dollárba kerülne egy gazdának nagyobb mennyiségben legyártatni. Az eszközön akkumulátor antenna, egy apró processzor, hőmérséklet- és páratartalom-szenzor, valamint egy rádiós adóvevő található, ezek olyan részletes információt képesek összegyűjteni a földek állapotáról, amelyeket a jelenlegi mezőgazdasági technológia nem tud biztosítani. A méhek óriási távolságokat képesek megtenni, így biztos, hogy széles körben tudnak információt is gyűjteni, amit aztán a kaptárba visszatérve egy rendszerbe – persze önkéntelenül – leadnak. Az algoritmus pedig összeszedi az adatokat, és statisztikákat is készíthet belőlük.

Méhek a miniatűr hátizsákkal – fotó: Mark Stone/University of Washington

A fejlesztők szerint az eszköz tökéletesen kiegészítené például a mezőgazdasági drónok munkáját, amelyek nem tudnak olyan részletes adatokat gyűjteni, mint amilyeneket ezek az apró hátizsákok szereznek. Ráadásul ezek a kis állatok még a beporzás állapotát is követni tudják.

A kutatók úgy gondolják, hogy néhány éven belül bármilyen gazdának lehet egy csapat kiborg méhmunkása, akik a növények állapotáról adnak le információkat – addig már csak az a dolgunk, hogy helyrehozzuk az állatok populációjának siralmas állapotát, és ne pusztítsuk őket többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik