Tech

Már ott is tiltják a meztelenkedést, ahol eddig megtűrték

Meglepő lépésre szánta el magát a Tumblr, amivel megtagadja önmagának egy jelentős szeletét. December 17-től a platformon tiltottnak számítanak a felnőtteknek szóló tartalmak, mondjuk ki: az erotikus képek, amik elég nagy százalékát adják a blogon fellelhető posztoknak. A döntésben vélhetően nagy szerepet kapott, hogy két hete az Apple App Store-ból bannolták a Tumblr mobilappját gyerekpornó miatt, amit azóta is nélkülözniük kell az iOS-eseknek.

A szolgáltatás blogposztban magyarázza az intézkedést, amiben arról írnak, hogy már 2007 óta adnak teret a kreatív önkifejezésnek, így számos alkotónak, grafikusnak, írónak. Itt az ideje viszont egy „jobb Tumblr” megalapozásának,  aminek az egyik alapköve a konstruktívabb párbeszédek kialakítása lesz a közösség tagjai közt (kérdés, hogy ez a céges körítés mit jelent majd a gyakorlatban), illetve a szexuális tartalmak és a meztelenség tiltása. Nem lesz hát hely azoknak a fotóknak, videóknak, gifeknek, amik női mellbimbókat, nemi szerveket, na és persze konkrétan aktusokat ábrázolnak.

Itt az idő egy új Tumblrnek? – Fotó: 24.hu

Kivételt képeznek viszont majd a szobrok, műemlékek, vagy az olyan politikai tüntetések, amelyek során a pőreség szerepet kap, de a kismamák szoptatós fotóihoz is megengedőbben viszonyulnak. Az intézkedés a szöveges formátumokra nem vonatkozik, így az erotikus novellák maradhatnak, képzelődni majd még lehet.

December 17. után a kétes posztokat egy speciális szűrőalgoritmus fogja megjelölni, majd eltávolítani. A felhasználók egyelőre csak felszólítást kapnak addig, posztjaik láthatósága pedig priváttá változik, hogy azokat mások ne tudják tovább reblogolni, megosztani. Jeff D’Onofrio vezérigazgató megjegyezte, hogy az automatizált módszerek miatt eleinte van esély arra, hogy valami olyan is átcsúszik, aminek az új szabályok alapján nem kéne, de a megoldásuk idővel egyre fejlettebbé válik.

A döntés kapcsán persze sorra jönnek azon véleménycikkek, melyek szerint ezzel egy jó nagy tökönlövést követ el a mikroblog. A Tumblr ugyanis eddig nyílt titok, de a pornóképek biztonságos mekkája volt, legyen szó gifekről, videókról, képekről, amikkel egy ízléses szintig nincsen semmi probléma.

A Slate.com szerzője rávilágít arra is, hogy a szexuális töltetű képek tágasabb körű tiltásával a gyerekpornó áldozatai nem lesznek védve, és hogy az olyan oldalak, mint a PornHub, vagy a YouPorn továbbra is mindenki számára elérhetők, de eddig legalább alakultak ki kulturált netes közösségek az erotika köré, aminek a Tumblr adott otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik