Tech

Imádni fogja a magyarok fájlküldőjét

A svájci-magyar biztonságos tárhely szolgáltatásra és megosztásra specializálódott Tresorit titkosított fájlküldő alkalmazást indít Tresorit Send néven. A Tresorit Send nagy fájlok küldésére ad lehetőséget akár 5 gigabájtig, regisztráció nélkül, a cégtől megszokott megbízható titkosítási módszerekkel.

A nagy fájlok e-mail mellékletekben történő küldése nem csak körülményes, de biztonsági kockázatokkal is járhat, például adatszivárgással. A Ponemon Intézet szerint ráadásul a személyes adatok megsértésének csaknem egyharmada emberi hibának tudható be,  ennek példája az, amikor a levél küldője rossz címzettnek küldi el a személyes adatokat tartalmazó emailt, vagy fájlt.

A Tresorit Senddel ezt megelőzhetjük olyan módon, hogy a megosztási linket jelszóval is védjük, így csak az fogja tudni megnyitni, akinek azt megadtuk egy másik csatornán. A küldő egy kattintással visszavonhatja a megosztott fájlhoz való hozzáférést is, ezáltal csökkentve az adatsértés kockázatát.

Fotó: Tresorit

A Tresorit szolgáltatása végponttól végpontig terjedő titkosítást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a fájlok titkosítása már a felhasználó eszközén megtörténik, és teljesen titkosítva maradnak addig, amíg el nem érik a címzettet. A Tresorit nem tárolja a kulcsokat, azok a megosztási linkben találhatóak. Ezért csak azok tudnak hozzáférni a megosztott tartalomhoz, akikhez a megosztási link eljut.  A megosztott fájlok 7 napig vagy legfeljebb 10 letöltésig állnak rendelkezésre, ezután az automatizált önmegsemmisítésnek köszönhetően végleg törlődnek.

A közelmúltban elindított “hozzáférési naplók” szolgáltatással a felhasználók azt is meg tudják nézni, hogy egy megosztott fájl meddig és hányszor tölthető le, továbbá információt nyújt a megosztott fájlok megnyitásához használt e-mail és IP-címről, illetve, hogy milyen platformon nyitották meg a fájlt. A fájlmegosztást még egyszerűbbé teszi, hogy böngészős kiegészítő formájában is használhatjuk a szolgáltatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik