Tech

Adatközpont nélkül megüresednek a mozik (X)

A mozifilmekben egyre több a látványos vizuális effekt, ezek megszületéséhez azonban komoly IT-infrastruktúra szükséges.

A nézők mindinkább valósághű élményekre és igényes kivitelezésre vágynak, ezért az animációs és vizuális effektek tárháza folyamatosan bővül. Olyannyira, hogy napjainkban a speciális effektekre fordított összeg a produkciós költségek 20-25 százalékát teszi ki, és az iparág is egyre növekszik, előrejelzések szerint 2020-ra 254 milliárd dollárt érő üzlet lesz világszinten. Ahhoz azonban, hogy ezeket a látványosságokat elő tudják állítani, az animációs és VFX-stúdióknak masszív és stabil IT-háttérre van szükségük a minőségi munkavégzéshez.

Jó példa erre az Animal Logic animációs stúdió, amelynek köszönhetjük például A LEGO kaland, a Mátrix vagy A nagy Gatsby filmeket. A csapatnak új IT-infrastruktúrára volt szüksége, hogy lépést tudjon tartani a trendekkel, amiben a Schneider Electric segített neki. A vállalat nehezen tudja előre kiszámítani a munka mennyiségét és gyakoriságát, mivel az attól függ, hány és milyen jellegű, illetve mennyire nagy szabású alkotásban működnek közre. Ebből adódóan a szükséges informatikai infrastruktúrát sem lehet előre tervezni, ezért rövid idő alatt telepíthető és egyszerűen skálázható, nagy teljesítményű adatközpontra volt szükségük. Itt tárolják ugyanis a háromdimenziós megjelenítéssel készülő, részletgazdag képeket, amelyek rengeteg adatot generálnak, a gyors és gördülékeny munkafolyamat pedig alapvető igény.

Egy ilyen iparágban minden perc számít, így a Schneider Electricnek a telepítést rekordidő alatt kellett elvégeznie. Összesen 4,5 hónapot vett igénybe a kulcsrakész megoldás átadása, amely a szoftverektől egészen a fizikai térig terjed, a tervezés és az installálás során pedig szerviztámogatás is járt hozzá. Ahhoz, hogy egy ilyen, nagy számítási műveleteket végző, speciális igényekre tervezett IT-infrastruktúra működését folyamatosan figyelemmel tudják kísérni, adatközponti-felügyeleti (DCIM) megoldásra volt szükség, amelynek használatával átláthatóvá váltak a folyamatok, a kapacitástervezés vagy a kihasználtság. Emellett a felhőalapú StruxureOn monitoringszolgáltatás többek között 24 órás távfelügyeletet, hibaelhárítást és az alkalmazottak okostelefonján keresztül elérhető, valós idejű adatokat biztosít a rendszer ellenőrzéséhez, így csökkentve a nem tervezett leállások számát és a karbantartásig eltelt időt. Mindezek eredményeként az Animal Logic sokkal gyorsabban, gördülékenyebben végezheti a napi munkát, és a kreativitásuknak már semmi sem szab határt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik