Tech

Hagyta a Facebook, hogy elárverezzenek egy 16 éves lányt

Újabb botrányba keveredett a Facebook, ám ezúttal nem az adataink kerültek rossz kezekbe, hanem kiderült, hogy a legnagyobb közösségi oldal két héten keresztül nem távolított el egy olyan posztot, amiben egy dél-szudáni lányt árvereztek el a legtöbbet ígérő férjjelöltek között – írja a CNN.

A 16 éves gyermek menyasszonyért összesen öt férfi „jelentkezett”, és a gyerekek jogaiért küzdő Plan International szervezet szerint többen közülük a dél-szudáni kormányzat magas rangú tisztségviselői.

A CNN-nek küldött közleményében a Facebook elismerte, hogy az október 25-én posztolt aukciós bejegyzés legalább 15 napig elérhető volt, mielőtt a közösségi oldal végleg eltávolította volna. A cég közlése szerint a posztért felelős felhasználói fiókot az eset után azonnal felfüggesztették, és kiemelték, hogy az emberkereskedelem semmilyen formában nem megengedett a Facebookon.

Mindez persze sokat nem jelent, legalábbis annak fényében, hogy a kérdéses posztot már csak azután tüntették el az oldalról, hogy az egyik licitáló férfi november 3-án elvette a lányt, miután 500 tehenet, három autót és összesen 10 000 dollárt ajánlott az apjának.

George Otim, a Plan International dél-szudáni igazgatója felfoghatatlannak nevezte, hogy napjainkban valaki eladható a világ legnagyobb közösségi oldalán, és felszólította a kormányt, hogy vizsgálják ki az esetet, és függesszenek fel minden olyan tisztviselőt, aki valamilyen formában részese volt az aukciónak.

Nyitókép: Aytac Unal / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik