Tech

Érdekes lépésre szánta el magát a Microsoft

Lemezmeghajtó nélküli Xbox One konzol piacra dobását tervezi a Microsoft – írja az Eurogamer a vállalat terveit közelről ismerő forrásokra hivatkozva. Amennyiben az információ igaz, úgy érdekes lépésről beszélhetünk a redmondi cég részéről, hiszen ez lenne az első olyan gép a konzoltörténelemben,

amire csak az internetről lehetne játékokat letölteni.

A Microsoft 2013 novemberében állt elő az első Xbox One modellel, amit azóta követett egy ráncfelvarrott Xbox One S változat, illetve tavaly az erősebb hardverrel szerelt, 4K felbontás megjelenítésére is képes Xbox One X. Az Eurogamer által idézett források szerint a most tervezett új(abb) masina mögötti legfontosabb vezérelv, hogy Blu-Ray olvasó hiányában a Microsoft nagyjából 100 dollárral (közel 30 000 forinttal) olcsóbban árulhatná a gépet, mint a jelenleg kapható legalacsonyabb árú változat.

Látványban kiváló az Xbox One X, de azért nem kötelező vétel
Az új konzol ereje megkérdőjelezhetetlen, de ettől még nem olyan játékgép, amire gondolkodás nélkül érdemes lecsapni.

A vállalat ilyen irányú törekvése ráadásul azért is tűnik logikusnak, mert az elmúlt öt évben egyáltalán nem úgy muzsikált az Xbox üzletág, ahogy azt a cég eredetileg tervezhette. Piaci elemzők szerint az eddig megjelent Xbox One konzolokból nagyjából 40 milliót értékesítettek világszerte, míg a másfél éve kapható Nintendo Switch már túl van a 20 millión, a Sony pedig a héten jelentette be, hogy a PlayStation 4-ből már 86 milliónál is többet adtak el – ezek után teljesen érthető, hogy a Microsoft egy

minden korábbinál olcsóbb géppel lendítené fel az eladásokat.

A lemez nélküli gép fogadtatása ráadásul segíthet eldönteni azt is, hogy az elemzők szerint 2020-ra tervezett következő generációs Xbox konzolba kerüljön-e egyáltalán lemezmeghajtó. A játékpiacon már jelenleg is egyre jelentősebbek a digitális eladások, és egy ilyen gép olyan változásokat indíthatna el, mint amilyet az iPod megjelenése okozott a zeneiparban, vagy a Netflix a filmek és sorozatok terén.

Még nincs vége, de a Microsoft már elbukta ezt a fontos háborút
Lassan öt éve, hogy megjelent az Xbox One, ami az Xbox 360 jelentős sikere után csúnyán elvérzett a PlayStation 4-gyel vívott küzdelemben.

A Microsoft ugyanakkor készül arra, hogy ellenszolgáltatást nyújtson azoknak, akiknek komoly gyűjteménye van dobozos játékokból: az informátorok szerint az új Xbox One vásárlóinak lehetőségük lesz arra, hogy a korábban vásárolt lemezes játékaikat letöltőkódokra cseréljék, így a váltást követően nem kell lemondaniuk a korábban már beszerzett programokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik