Tech

Furcsa helyre gyömöszöltek egy csomó makkot

Először mókusokra gyanakodtak, de kiderült, hogy valószínűleg harkályok tehettek az amerikai Bear Creek-i telekommunikációs antenna üzemszünetéről - méghozzá azzal, hogy teletömködték makkokkal. Az eset még 2009-ben történt, de valamiért most újra felkapta az internet - talán azért, mert azóta sem hallottunk még ilyen szorgos harkályokról.

Valószínűleg nem erre számítottak a szerelők, amikor megérkeztek az amerikai Bear Creek-i telekommunikációs antennához, amelyhez azért szálltak ki, mert bejelentés érkezett, hogy nem működik egy ideje. A munkások nekiálltak volna dolgozni rajta, de amikor felnyitották, nem elektronikai problémát, hanem több ezer makkot találtak.

A videó 2009-ben készült, de 2015-ben élte első virágkorát, most pedig újra felkapta az internet. A jelenség egyébként nem újdonság: a harkályokról tudni, hogy szeretik eltárolni a makkjaikat, a National Geographic szerint például a vörösfenyőkben akár 50 ezer makkot is képesek eldugdosni. Walter Koenig madárszakértő szerint az antennát tárolóként használó madár valószínűleg nagyjából öt éve járhatott vissza a rejtekhelyéhez.

A kutató szerint az antenna valószínűleg a makkok miatt kialakult nedvesség és a túltelítettség miatt ment tönkre, de ahogy kiürítették belőle a harkályok elemózsiáját, azonnal újra működésbe lépett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik