Tech

Kiszivárgott jelszavakkal zsarolják a magyarokat

Már több mint öt magyar felhasználó jelezte, hogy kiszivárgott jelszavakkal zsarolják őket kiberbűnözők e-mailen keresztül, akár 200-300 ezer forintos váltságdíjat követelve – írja a kiberbiztonsággal foglalkozó makay.net blog szerzője, Makay József etikus hacker.

A netezők közül nagy arányban vannak azok, akiknek egy korábbi szivárgás során már kikerült a netre felhasználónév-jelszó párosuk. Ezek közül sok ugyan már elavult és nem is működik, de a kiberbűnözők árulják és veszik azokat, változatos módokon használják fel azokat zsarolásra.

A hackerek azzal fenyegetik a célpontokat, hogy ha nem fizetnek, közzéteszik a számítógépükön található privát anyagokat és zárolják az eszközt. A fenyegető üzenetben megadott bitcoin-tárca lekérése alapján az elmúlt másfél-két napban már közel 20-an fizethettek váltságdíjat, így a támadó már több mint 2,5 millió forintra tett szert – írja Makay.

Fotó: makay.net

Azt még nem tudni, hogy kik állnak a támadássorozat mögött, de az üzenetek egyezősége miatt valószínűleg egyetlen elkövetőről van szó.

Hogy a mi adataink kikerültek-e már korábban, azt a haveibeenpwned.com oldalon ellenőrizhetjük e-mail címünk megadásával. Ha esetleg mi is kapnánk zsarolóüzenetet, mindenképpen változtassunk jelszót az általunk használt online szolgáltatásokban, és ahol lehetséges, kapcsoljuk be a kétfaktoros azonosítást – ajánlja Makay.

Egymilliárd fiók bejelentkezési adatai kerültek ki a netre
Egy weboldalon megnézheti, hogy Ön is érintett-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik