Tech

Félelmetes felvételek érkeztek az űrből

Október 2-án egy trópusi vihar alakult ki az Atlanit-óceánon, amely aztán a Karib-térség felé vette az irányt. Utóbb a vihar hurrikánná alakult, és elindult a Mexikói-öböl felé.

A Nemzeti Hurrikánközpont előrejelzése alapján a Michael hurrikán október 10-én napközben éri el Florida északnyugati részét – írja a NASA. Az elmúlt időszakban viszonylag kevés trópusi ciklon sújtotta a térséget, Marangelly Fuentes, a NASA munkatársa szerint az elmúlt 100 évben csak három hurrikán haladt el a területen, vagy annak közelében.

A kutatók számításai alapján a korábban 4-es erősségű Michael „csupán” 3-as erejű lesz, mire eléri a partokat. Ennek ellenére a ciklon igen veszélyes, már csak azért is, mert Florida északnyugati részén a lakosság kevésbé tapasztalt a hurrikánok terén.

A Michael hurrikán október 7-én – Fotó: NASA

A Michael hurrikán október 9-én óriási meglepetésre tovább erősödött, pedig komoly nyugati szelekkel kellett megbirkóznia. Miután átverekedte magát a szelesebb területeken, az enyhe szellők és a meleg óceán tovább kedvezett erősödésének.

A becslések alapján a Michael 15-25 centiméternyi csapadékot hoz majd magával. A Florence hurrikánnal ellentétben azonban a mostani ciklon fő veszélyét nem is az eső, hanem a rendkívül erős szelek jelentik.

A Michael erejét és nagyságát az űrből is érzékelni lehet. A Nemzetközi Űrállomás külső kameráinak felvételén például jól látható, hogy mekkora területet is fed le a trópusi ciklon.

Kiemelt fotó: NASA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik