Tech

Kalifornia betiltja a hülyeséget

Kaliforniában megelégelték, hogy könnyen feltörhető jelszavakkal ellátott eszközök kerülnek piacra, ezért olyan törvényt fogadtak el, mellyel gyakorlatilag betiltják a hülye jelszavak használatát.

2020. január 1-től az Információs adatvédelem: csatlakoztatott eszközökről szóló törvény értelmében Kaliforniában nem lehet majd egyszerű (mondhatni hülye) jelszavakat használni az újonnan vásárolt eszközökön – írja az IFLScience. Ez azt jelenti, hogy az olyan jelszavak, mint a „password” („jelszó”) vagy „123456” illegálisak lesznek.

A törvény valójában nem a felhasználókra, hanem a gyártókra vonatkozik.

A jogszabály alapján 2020-tól nem dobhatnak piacra olyan internetre csatlakoztatható eszközt, melynek jelszavát egyszerű feltörni. Az új törvény célja, hogy visszaszorítsák azokat a robotokat, melyek könnyen feltörhető jelszavakra vadásznak.

Egyes szakértők úgy gondolják, hogy a jogszabály nem elég szigorú. A The Register szerint például sokkal nagyobb probléma, hogy a szoftverfrissítéseket sok esetben manuálisan kell elvégezni, ez azonban egyes felhasználók számára nehézséget okoz. Így ezek a készüléktulajdonosok lemaradnak azokról a frissítésekről, melyek kijavítják a biztonsági réseket.

Az is kérdéses egyelőre, hogy a törvény miként hat majd a jóval korábbi, az 1980-as és 1990-es évekből származó eszközökre, melyeknek jelszavát bonyolult megváltoztatni.

Bár a jogszabálynak kétség kívül vannak hiányosságai, így is nagyban hozzájárulhat a digitális biztonság növekedéséhez.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik