Tech

A kormány is tarthat a kémkedő oroszoktól

kaspersky lab hacker kiberbiztonság
kaspersky lab hacker kiberbiztonság

A kabinet úgy döntött, hogy a teljes állami szférából száműzi az orosz kiberbiztonsági cég, a Kaspersky Lab vírusirtó szoftvereit – írja a Zoom.hu a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározatra hivatkozva.

A minisztereknek október 15-ig kell elvégezniük saját területeiken a szükséges felülvizsgálatot, a megtett intézkedésekről pedig tájékoztatniuk kell a Nemzetbiztonsági Munkacsoport vezetőjét.

A határozatban név szerint említik a Kaspersky-t:

A kormány egyetért az Európai Parlament 2018. június 15-én kelt határozatában foglalt azon törekvéssel, amely szerint szükséges a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek és a 100%-os állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok, valamint ezek 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaságokban használt szoftverekre, informatikai és kommunikációs berendezésekre potenciálisan veszélyes programok és eszközök – így a Kaspersky Lab termékeinek – kiszűrése és elhárítása”.

A lépés azért meglepő, mert az ellenzéki képviselők többször is felszólaltak már a parlamentben a Kremllel való együttműködés gyanújába keveredett Kaspersky Lab programjainak használatával kapcsolatban, amiről a kormány eddig nem vett tudomást.

Főként arra voltak kíváncsiak, hogy a kormányzati és államizgazgatási szervek miért az oroszok szoftvereit használják, miközben egyre több országban, így Hollandiában és az Egyesült Államokban nemzetbiztonsági kockázatok miatt vezették ki a kémkedésgyanúba keveredett cég programjait az állami gépekről.

Trump kitiltja az orosz vírusirtó óriást
Orosz állami kapcsolatokkal vádolják a Kaspersky Labet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik