Tech

Eltüntették Putyin ellenfelét a YouTube-ról

A Google eltávolította a YouTube-ról Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin egyik legfőbb kritikusának hirdetéseit az orosz regionális választások előtt.

Az érintett reklámokban Alekszej Navalnij arra kérte az orosz választókat, hogy vegyenek részt egy tüntetésen, ahol a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakoztak – írja a BBC. Navalnij tanácsadói szerint a hirdetések törlése politikai cenzúrának számít.

A Google azzal védekezett, hogy minden hirdetőnek a helyi törvényeknek megfelelően kell eljárnia. Mivel az orosz hatóságok múlt hónapban értesítették a vállalatot, hogy az érintett videók törvénytelenek, törölték azokat a YouTube-ról.

Szeptember 9-én 19 városban szerveztek demonstrációkat a nyugdíjkorhatár emelése miatt. A tüntetések során mintegy 800 demonstrálót tartóztattak le, többeket pedig megvertek a rendfenntartók. Ugyanazon a napon regionális választásokat tartottak Oroszországban.

A férfiak esetében 60-ról 65-re, a nőknél pedig 55-ről 60-ra emelik a nyugdíjkorhatárt.

Jelenleg az orosz férfiak várható élettartama 66 év.

Navalnij a moszkvai tüntetést vezette volna, augusztus végén azonban őrizetbe vették egy kormányellenes demonstráción való részvétel miatt. Az ellenzéki politikus tagadta a vele szemben felhozott vádakat, és azt mondta, hogy elzárása a kampány megzavarását szolgálja.

A Google egyébként nem először távolított el politikai témájú reklámokat, tavaly például Írországban törölt az abortuszról szóló népszavazáshoz kapcsolódó hirdetéseket.

Kiemelt fotó: Vasily MAXIMOV / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik