Tech esport

Látták a játékát, és a németek rögtön le is igazolták a magyar fiút

Domoszlay Ádám, akit a Counter Strike: Global Offensive közösségben inkább koloRRR néven ismernek, az egyik legtehetségesebb fiatal játékos Magyarországon. Tavasszal a GameAgents tagjaként a magyar selejtezőt  megnyerve játszott több ezer ember előtt a budapesti V4 Future Sports Festival CS:GO versenyén, most pedig a német Euronics (igen, az elektronikai áruházlánc) csapatába igazolt. Ennek apropóján készítettünk vele rövid interjút.

Közel fél év telt el a V4 Future Sports Festival óta: milyen hatással volt egy ekkora, itthon rendezett verseny a hazai profi e-sportra?

Igazából nem gondolom, hogy akkora változást hozott volna. Nagyon jó kezdeményezés, aminek remélem még lesz folytatása, de egyetlen ilyen kaliberű verseny nem fogja megváltoztatni a hazai szcénát. Ehhez inkább az angol, vagy akár a német mintára épülő, ESL (Electronic Sports League, a világ legnagyobb e-sport versenyszervezője – szerk) által futtatott 2-3 hónapos ligák kellenének. Itt kötött csapatok vannak, nem lehet menet közben játékosokat cserélni, és egy évben van 2-4 szezon. A hosszabb távú gondolkodást ez a rendszer talán jobban ösztönözné, mint az egyszeri nagy kupák.

koloRRR a Counter-Strike: Global Offensive című játék mestere – Fotó: Ránki Dániel / 24.hu

Az Euronics csapatában te leszel az egyetlen magyar játékos, ráadásul egy németül kommunikáló hármas alapcsapathoz csatlakozol Andreas „znajder” Lindberggel, aki svéd. Számítasz nehézségekre?

Nem látok nehézségeket a nyelvi különbségek miatt, a németek, znajder es én is jól tudunk angolul kommunikálni. A többieknek kicsit fura lehet, mert ők már évek óta nem játszottak angolul, de úgy gondolom hogy csupán idő kérdése, mire mindenki újra beleszokik. Valamivel persze nehezebb angolul kommunikálni a játékban, mint az anyanyelveden, de a FaZe Clan (akik dán, svéd, norvég, bosnyák és szlovák ötössel állnak fel – szerk)  is megbirkózott ezzel, ráadásul hónapokon keresztül ők voltak a világ legjobbjai, tehát akkora problémát ez senkinek nem okozhat.

Mi alapján kerestek meg, mennyit láttak játszani, mielőtt kapcsolatba léptek veled?

Ezt még én sem tudom pontosan, hogy jutottam az eszükbe. Az biztos, hogy régen elég sokszor játszottunk egymás ellen, így emlékeztek rám. Volt egy listájuk, hogy kiket néznek meg, én voltam ezen a listán az első, és annyira meg voltak elégedve, hogy nem is nézték meg a többieket.

Pillanatkép a V4 Future Sports Festivalról – Fotó: Ránki Dániel / 24.hu

Mennyire van beleszólásod abba, hogy a szerveren és a csapatban mi történik, azon túl, hogy aki átsétál a célkereszteden azt lelövöd?

Mint minden másik csapatban, itt is mindenki egyenlő. Ugyanannyi beleszólásom van a játékba, mint a többieknek. Az előfordulhat, hogy nekik jobb ötleteik vannak, akár a tapasztaltságuk, vagy bármilyen más okból fakadóan, de azon ez sem változtat, hogy nekem is számít a véleményem.

Tervezitek, hogy fizikailag is egy helyen edzetek a csapattal?

Van terv, ha minden jól megy és fixáltuk a szükséges dolgokat, akkor legkésőbb szeptemberben lesz alkalom legalább egy, de inkább két hetet együtt edzeni.

Kétmilliárd forintos játék zajlik Zuglóban
Négy ország legmenőbb gémerei és cosplayerei versenyeznek három napon át. Riport.

Van valamilyen meghatározott eredmény, amit a csapat kitűzött célul? Neked személyesen mi jelentené itt a sikeres munkát?

A szponzor nem szabott meg semmilyen konkrét elvárást, de a mi szintünkön (az Euronics jelenleg a top 40-50 csapat között van nemzetközileg – szerk) nyilván elvárják a jó eredményeket és a fejlődést. Egyelőre nem tudom, hogy milyen versenyek lesznek a jövőben, ahol mi is részt veszünk, de szeretnék idén legalább egy kicsit nagyobb presztízsű bajnokságot nyerni. Azt szeretném látni, hogy csapatként fejlődünk és mindenki mindent belead – talán ez nyújtaná a legnagyobb sikerélményt.

DeadFox, azaz Böröcz Bence jelenleg az egyetlen olyan magyar játékos, aki top csapatban, a Hellraisers tagjaként veszt rész a Majorön, a CS:GO hivatalos világbajnokságán. Mit gondolsz, ezúttal meddig jutnak?

Ez nagyban függ majd a sorsolásuktól, mindenesetre én nagyon szorítok nekik. Az utóbbi időszakban nem sok versenyen vettek részt, gondolom pont a Majorre történő felkészülés miatt. Meglátjuk, mennyire készültek hatékonyan – ha minden jól megy, akkor szerintem egy top 8 összejöhet nekik, én innen is nagyon drukkolok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik