Tech esport

Máris van következménye a hétvégi mészárlásnak

Eddig kellett várni az EA Games hivatalos reakciójára a hétvégi, jacksonville-i lövöldözéssel kapcsolatban: a tragédia miatt a Madden Classic elődöntői elmaradnak, és csak a többi modult játsszák majd le. Időközben néhány további részlet kiderült az elkövetőről is.

Mi is beszámoltunk róla, hogy lövöldözés történt az EA Games Madden Championship Series videojáték-versenyén, amelyben két játékos életét vesztette, az elkövető David Katz pedig öngyilkos lett. Az Electronic Arts hétfő este hivatalos közleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy elmaradnak annak a modulnak a következő elődöntői, amelyen a tragédia történt: így a Madden Classic következő három eseményére nem kerül majd sor.

Ez volt a sokadik, mégis példátlan a hétvégi floridai mészárlás
Videojáték-versenyen még nem történt lövöldözés, ez volt az első alkalom, hogy gamereket így támadtak.

“Mindannyiunkat nagyon megrendített, ami Jacksonville-ben történt” – olvasható az EA vezérigazgatójának, Andrew Wilsonnak a sajtóközleményében. „Ez az első alkalom, hogy a szervezet ilyesmivel áll szemben, és úgy gondolom, hogy a játékos  közösségnek is most kell először ilyen mértékű tragédiával szembenéznie. Kérlek, támogassátok egymást ebben a nehéz időszakban.”

Tüntetés a fegyverek ellen a jacksonville-i mészárlás után – (fotó: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Az EA jelenleg átvizsgálja és frissíti a nézőkre és a játékosokra vonatkozó, és az őket védő biztonsági előírásokat. Erre azért van szükség, mert a lövöldözés elkövetője, David Katz minden probléma nélkül fegyvert vihetett a Madden Classic jacksonville-i elődöntőjére. Róla is kiderültek új információk: a The Associated Press szerint a 24 éves játékos kétszer kórházban volt depressziója és mentális problémái miatt, ahol antipszichotikus gyógyszereket és antidepresszánsokat kapott.

A gamer közösségben sem szerették, és labilisnak, furcsának tartották.

A lehetséges motivációja annyi lehetett, hogy megverték az egyik játék során – ő volt ugyanis a torna tavalyi győztese, és nem viselte jól, hogy most nem jutott tovább.

A lövöldözésben rajta kívül két játékos vesztette életét: a 28 éves Taylor “SpotmePlzzz” Robertson, valamint a 22 éves Elijah “Trueboy” Clayton, akit a közvetítés videóján is láthatunk, valószínűleg az utolsó pillanataiban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik