Mobil

Egyre jobban félünk a mindent figyelő mobiloktól

A különböző mobilalkalmazások megfigyelő képességei egyre jobban aggasztják a felhasználókat – sokakat zavar, hogy az internetet használó készülékek nemcsak megfigyelik, de meg is osztják a felhasználók tevékenységeit, adatait. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy ezeket a veszélyeket könnyedén kezelhetjük, ha betartunk néhány egyszerű biztonsági intézkedést – figyelmeztet a Kaspersky Lab egyik szakértője.

Az emberek egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a telefonjaikon, okos készülékeiken található alkalmazások pontosan mit is csinálnak a készülékeken: mennyire figyelik a felhasználók tevékenységét, mennyire követik az online jelenlétüket, és a többi.

A Kaspersky Lab úgy találta, hogy az emberek 61%-át kellemetlenül érinti, ha egy weboldal vagy applikáció használni akarja a helymeghatározási adatokat. 2016-ban a felhasználók csupán 39%-át zavarta ez, tehát jelentősen megugrott a tudatosabb felhasználók aránya.

További 56%-ot az is kifejezetten nyugtalanítja, hogy bárki láthatja, mit csinál vagy mit néz a készülékén, az emberek felét pedig az nyomasztja, hogy készüléke alapján beazonosíthatóvá válik tartózkodási helye.

TÉNYLEG NEM ÁRT FÉLNI

Sajnos nem megnyugtató tény, de ezek a félelmek abszolút megalapozottak. A Kaspersky Lab szakértői megállapították, hogy az alkalmazásoknak nemcsak hatalmas mennyiségű adathoz van hozzáférésük (például olyan fontos adatokhoz, mint a kontaktlista, a tevékenység, vagy tartózkodásuk), hanem sokszor dolgoznak a háttérben anélkül, hogy erről a felhasználónak tudomása lenne. A kutatás eredményei szerint az androidos alkalmazások 83%-ának van hozzáférése a felhasználók érzékeny adataihoz, és 96%-a képes a háttérben működni.

Az emberek többsége kihagyja az adatbiztonsági- és adatvédelmi intézkedéseket. Például a felhasználók 47%-a elismerte, nem figyel oda a már letöltött alkalmazások engedélykéréseire. Majdnem minden ötödik ember (21%) szintén nem figyel arra, hogy milyen jogosultságokat ad egy frissen telepített alkalmazásnak. Emiatt egyre többen lehetnek érintettek egy esetleges adatszivárgásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik