Tech

Hadat üzentek a büdös cipőknek

Szondát küldünk a naphoz, arra tanítjuk a járműveket, hogy önjárók legyenek, egyre kisebb gépeket tervezünk, de közben azért akadnak olyan cégek is, amik a hétköznapi élet fontos területein igyekeznek eredményeket elérni. Mint például a Panasonic, akik piacra dobták a MS-DS100 névre keresztelt masinát, aminek egyetlen, de annál fontosabb célja, hogy eltüntesse a büdös szagokat a cipőinkből.

Egy szebb jövő szolgálatában – Fotó: Panasonic

A működési elv nagyon „egyszerű”, a szerkezetet csak be kell helyezni a cipőkbe, vagy azok közelébe tenni, majd a kütyü olyan ionok kibocsájtásába kezd, amik hidroxilgyököket tartalmaznak – ezek feladata, hogy megszüntessék a szagokat. A hidroxilgyök egy nagyon reakcióképes, agresszív, légkörtisztító anyag, ami a metán és szén-monoxid nagy részét lebontja – szóval tényleg képes arra, hogy

megszabadítsa a lábbeliket a kellemetlen bűztől.

A szerkezet rögtön két móddal is rendelkezik: az egyik a normal a hétköznapi cipőkhöz, a másik a long mode, az olyan csukákhoz, amik komolyabb „terhelésnek” voltak kitéve: mondjuk megmásztunk bennük egy hegyet, esetleg az egész várost lábizzasztó 34 fokban. A MS-DS100 ráadásul saját aksit is kapott, így a szagos cipőkkel együtt elrejthető a szem elől, hogy egy sötét helyen, észrevétlenül végezhesse a dolgát.

A forradalmi eszköz egyetlen hátulütője, hogy egyelőre csak Japánban – hol máshol? – kapható, viszont reményre adhat okot, hogy a Panasonic bízik az eszköz sikerében: ha japán piacon sikert arat, akkor nem elképzelhetetlen, hogy a hiánypótló technika eljut a világ többi részére, így Európába is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik