Tech

Zombilocsolók vehetik el a város vizét

Izraeli kutatók hívták fel a figyelmet arra, hogy az okosított, internetre kapcsolódó öntözésvezérlő-rendszerek meghekkelésével sikerülhet egy város vízellátását jelentősen lecsapolni. A Ben-Gurion Egyetem kutatói számos népszerű öntözőrendszerben fedeztek fel olyan kritikus sérülékenységeket, amiket kihasználva kiberbűnözők átvehetik az irányítást távolról az eszközök felett, hogy azokat ki- bekapcsolgathassák.

Az eltérített „zombilocsolókból” aztán botneteket lehet toborozni, amik együttes erővel könnyedén leapaszthatják a város víztartalékát. A kutatók számítása szerint 1350 „zombilocsolónak”mindössze egy óra kellene ahhoz, hogy kiszipolyozzanak egy víztornyot.

Bár mindez abszurdnak tűnhet, nem szabad megfeledkezni arról, hogy az államilag szponzorált hackerek előszeretettel támadnak kritikus infrastruktúrákat, az atomerőművektől kezdve a vízrendszerekig, az egyre több IoT-eszköznek köszönhetően pedig egyre több a kiberfegyverré alakítható kütyük száma.

Az izraeli kutatók értesítették az érintett, könnyen törhető okosöntözők gyártóit, hogy még azelőtt foltozhassák a biztonsági réseket, hogy a hackerek a gyakorlatban is kipróbálnák a módszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik