Tech

Mi is láthatjuk a Facebook gombját, ami diszlájk, de mégsem

A Facebook pár hónapja kezdte tesztelni az úgynevezett Upvote/Downvote gombot amerikai felhasználók szűk körében. A  „Downvote” (Leszavazás) gomb elsődleges célja, hogy az emberek jelenthessék használatával az oldal felé, ha félrevezetőnek, megtévesztőnek, bántónak találnak egy kommentet.

A funkciót eddig csak pár felhasználó érhette el amerikai oldalak (Page) komment szekciójában a Tetszik és a Válasz opciók mellett, majd a sor bővült ausztrál és új-zélandi felhasználókkal.

A napokban kollégánk is felfedezte, hogy webes böngészőben elérhetővé vált számára a funkció, így a tesztkör vélhetően tovább bővült, bár ezt egyelőre még nem erősítette meg hivatalosan a cég.

MI IS FELFEDEZTÜK – Forrás: 24.hu

A gomb jellegzetessége, hogy csak oldalakon jelenik meg, személyes profilokon nincs lehetőség leszavazni mások hozzászólásait. A leszavazás gomb működése sem hasonlít a többi reakcióéra: megnyomásra elrejti a kommentet, és feldobja annak lehetőségét, hogy a felhasználó megindokolja, miért kifogásolja azt. Három jellemző közül választhat:  „offenzív”,  „félrevezető”, vagy  „nem a témához kapcsolódó”.

Korábban már többször is szárnyra kapott a pletyka, hogy a Facebook bevezetheti a lájk ellenlábasát, a nemtetszést kifejező diszlájkot, de a közösségi oldal végül a reakciókat adta a felhasználók kezébe arra a célra, hogy árnyaltabban fejezhessék ki érzéseiket egy-egy poszttal kapcsolatban. Akkoriban a cég úgy nyilatkozott, hogy a negatív töltetű jelnek sose lesz helye a közösségi oldalon, mert rossz érzéseket keltene a felhasználókban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik