Tech

Úttörő appal brillíroztak a magyar diákok a Microsoft versenyén

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 07. 27. 15:04

Az élményszerű oktatásban áttörést ígérő alkalmazással jutott be egy magyar fiatalokból álló csapat a világ egyik legrangosabb fejlesztői versenye, a Microsoft Imagine Cup döntőjébe. Az Innobie Eddie elnevezésű alkalmazása a Microsoft központjában, Redmondban szállt versenybe 47 másik csapattal, amelyek a világ minden tájáról érkeztek.
Korábban a témában:

Az Eddie nevű mobilapp kiterjesztett valósággal teszi élményszerűbbé, interaktívabbá és izgalmasabbá az általános iskolások tanulási folyamatát úgy, hogy ehhez nem kell átalakítani a meglévő tankönyveket. A telefon kamerája elé helyezve a tankönyvi illusztrációkat azok animálva, videóban vagy egy térbeli modellben jelennek meg, amelyeket körbe lehet forgatni, alulról, felülről meg lehet őket vizsgálni.

Az appot korábban mi is megnéztük, itt olvashat róla bővebben:

Fotó: Marjai János / 24.hu
Magyar diákok okostelefonnal forradalmasítanák az oktatást
A díjnyertes applikáció egy egészen új világot tár fel az általános iskolások előtt: a tanulás az Eddie-vel élményszerűbbé válik.

Finnországban már érdeklődnek az alkalmazás iránt, de várhatóan Magyarországon és a világ más tájain is egyre keresettebb lesz, miután bejutott a Microsoft Imagine Cup nemzetközi innovációs verseny döntőjébe. A részvételnek hála, még több iskolával, diákkal tudják megismertetni az alkalmazásukat Magyarországon és Európában – írja a Microsoft közleményében.

Noha az Innobie csapata nem ért el olyan eredményt, mint például a 2016-ban ringbe szálló, kategóriájában bronzérmes orvosi szimulációs alkalmazás, az InSimu, már az óriási eredmény, hogy Kelet-Közép-Európa hat másik csapatával együtt bejutottak a nemzetközi döntőbe.

A megmérettetésre a Microsoft magyarországi szakértőivel készültek, a fejlesztők pedig a Microsoft által ingyenesen biztosított eszközöket vettek igénybe az applikáció megalkotásakor: Azure Web App-et, Azure CosmosDB-t, Azure Active Directory-t és Microsoft Cognitive szolgáltatásokat.

„Az Innobie lehet a legújabb magyar startup, amely egy jó ötlettel és annak világszínvonalú megvalósításával, meghódítja a világot” – nyilatkozta Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország Marketing- és operatív igazgatója.

Az Eddie azért is kapott kitüntetett figyelmet a Microsofttól, mert épp azt a szemléletváltást erősíti az oktatásban, amelynek révén a gyerekek már általános iskolás korban megszerethetik az informatikát.

NEM KELL MINDENKINEK PROGRAMOZÓNAK LENNIE

Eddie „szülei” lelkes egyetemisták, akik – két vizsgaidőszak között – egy nemzetközi startup alapításába fogtak. A vállalkozás vezető fejlesztője, Muhi Kristóf szerint nem kell mindenkinek értenie a számítástechnikához a csapatban: legalább ennyire fontos, hogy legyen, aki rálát a hazai oktatásra, ismeri a diákok látásmódját, igényeit, a tanítók fenntartásait, a valós igényeket és kihívásokat. Az Innobie tagjai között van dizájner, fejlesztő, modellező, egyikük pedig a kapcsolatteremtéssel foglalkozik.

Muhi Kristóf szerint a mai tanítási gyakorlatban gyakran a figyelem elterelésre alkalmas kütyüként tekintenek az okostelefonokra, pedig alkalmassá lehet őket tenni arra is, hogy támogassák az oktatót a tanításban.

Mi az Imagine Cup?

A Microsoft Imagine Cup a világ egyik legrangosabb, fiatal fejlesztők számára megrendezett nemzetközi versenye. Az idei már a 16-ik alkalom volt, hogy a verseny döntőjére a Microsoft Redmondba, a cég központjába hívta a legjobbakat. Világszerte mintegy 1,8 millió diák indult a versenyen, vagyis az, hogy az Innobie a redmonti döntőbe került, önmagában is óriási teljesítmény. A magyaroknak ez eddig mindig sikerült.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.