Tech

A lányok fele szerint teljesen oké pucér képet küldeni

Egy friss felmérés szerint a 16 és 24 éves fiatalok 51 százaléka teljesen normális tartja, hogy pucér képeket vagy videókat küldjön másoknak – írja az Independent. A kutatást végző Status Online szerint napjainkban az adott korcsoportban a kapcsolatok fontos részét képezi a meztelen fotók megosztása.

Bár a felmérésben részt vevő fiatalok 51 százaléka teljesen normálisnak találja az ilyen felvételek megosztását, ugyanakkor 31 százalék nyilatkozott úgy, hogy külső nyomásra készített majd küldött magáról pucér képeket, csak lány válaszadókra szűkítve pedig már 40 százalék mondta, hogy „kényszerítve” érezte magát az ilyen fotók készítésére –

viszont a felmérés alapján tízből hat lány, és ennél is több fiú teljesen normálisnak érzi, hogy meztelen fotót osszon meg másokkal.

A pártolás ugyanakkor nem egyenlő a cselekvéssel, legalábbis erre utal, hogy a pucér fotót készítő és küldő fiatalok 55 százaléka az eset után megbánta tettét, csak a lányokra vetítve pedig már a válaszadók 64 százaléka érezte hibás döntésnek a képek megosztását.

A fiatalok 55%-a gyorsan megbánja a meztelen képek küldését – Forrás: ThinkStock

A kutatás kitért az online ismerkedés során szerzett tapasztalatokra is, ahol a válaszadó lányok 60 százaléka tapasztalta, hogy a kép „jelentős fordulatot” hozott az ismerkedésben (ez lehet negatív vagy pozitív is), míg a fiúknak csak mindössze 15 százaléka érzékelt hasonló változást.

Denise Hatton, a YMCA England & Wales vezetője az Independentnek nyilatkozva elmondta, hogy aggasztó a fiatalok körében terjedő ilyen jellegű képmegosztás. „A digitális korban a fiatalok egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve a párkapcsolatokat és a testüket illetően” – mondta a szakértő. „Az internet nem felejt, és egy gondatlan pillanat villámgyorsan véget nem érő rémálommá válhat.”

Hatton szerint ezért fontos, hogy a fiatalokat tájékoztassák a sexting veszélyeiről és kockázatairól, illetve arról, hogy milyen törvények vonatkoznak a képekre, továbbá azt is tudatosítani kell bennünk, hogy a képek megosztásából származó problémák esetén hova fordulhatnak segítségért és tanácsért.

Nyitó illusztráció: ThinkStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik