Tech
person, hand, hard cash, coins, loose cash, lose, finger, finances, motion blur, blurred, background blur, white, color image, color photography, photography, horizontal, outputs, money, euro, insecure, hands, background, indoor photo [(c) F1online www.f1online.de, Tel. 069/80069-0, E-Mail:agency@f1online.de ]

Eladókat fenyegettek a nagy elektronikai cégek, bírságot is kaptak érte

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 07. 25. 10:56

Korábban a témában:

Az Európai Unió versenyjogi hatóságai több mint 110 millió eurónyi bírságot szabtak ki az Asus, a Denon & Marantz, a Philips és a Pioneer cégekre, amiért azok fix eladási árakat határoztak meg az online kereskedők számára. A négy cég a viszonteladási árak rögzítésével uniós törvényt sértett. Ezt többféle típusú termékre alkalmazták, a konyhai eszközöktől kezdve a laptopokon át a hi-fi készülékekig.

Az Asus kapta a legnagyobb mértékű bírságot (63, 5 millió euró, kb. 20 milliárd forint), utána a Philipsnek kell mélyebben a zsebbe nyúlnia (29,8 millió euró). A Pioneernak 10,1 millió eurót, míg a Denon & Marantznak 7,7 millió eurót kell kifizetnie.

A Bizottság vizsgálata szerint a gyártók nyomást gyakoroltak azokra az eladókra, akik eredetileg alacsonyabb áron kínálták termékeiket, ha nem az általuk meghatározott összeget kérték a nevükkel fémjelzett eszközökért. Fenyegetőzésre és büntetésre számíthattak, például a készletszállítás megvonására.

Mivel sok nagy online áruház egy olyan algoritmussal árazza be a termékeket, amivel le tudják követni a konkurens kereskedők árváltozásait, ezért a termékek árrögzítése szélesebb körben is befolyásolta adott elektronikai eszközök online árát.

A nyomásgyakorlás 2011 és 2015 között történt, és tavaly indult eljárás. Az eredetileg kiszabott büntetésnek egyébként csak töredékét kell kifizetniük a cégeknek, mert együttműködtek a hatóságokkal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.