Tech

Eladókat fenyegettek a nagy elektronikai cégek, bírságot is kaptak érte

Az Európai Unió versenyjogi hatóságai több mint 110 millió eurónyi bírságot szabtak ki az Asus, a Denon & Marantz, a Philips és a Pioneer cégekre, amiért azok fix eladási árakat határoztak meg az online kereskedők számára. A négy cég a viszonteladási árak rögzítésével uniós törvényt sértett. Ezt többféle típusú termékre alkalmazták, a konyhai eszközöktől kezdve a laptopokon át a hi-fi készülékekig.

Az Asus kapta a legnagyobb mértékű bírságot (63, 5 millió euró, kb. 20 milliárd forint), utána a Philipsnek kell mélyebben a zsebbe nyúlnia (29,8 millió euró). A Pioneernak 10,1 millió eurót, míg a Denon & Marantznak 7,7 millió eurót kell kifizetnie.

A Bizottság vizsgálata szerint a gyártók nyomást gyakoroltak azokra az eladókra, akik eredetileg alacsonyabb áron kínálták termékeiket, ha nem az általuk meghatározott összeget kérték a nevükkel fémjelzett eszközökért. Fenyegetőzésre és büntetésre számíthattak, például a készletszállítás megvonására.

Mivel sok nagy online áruház egy olyan algoritmussal árazza be a termékeket, amivel le tudják követni a konkurens kereskedők árváltozásait, ezért a termékek árrögzítése szélesebb körben is befolyásolta adott elektronikai eszközök online árát.

A nyomásgyakorlás 2011 és 2015 között történt, és tavaly indult eljárás. Az eredetileg kiszabott büntetésnek egyébként csak töredékét kell kifizetniük a cégeknek, mert együttműködtek a hatóságokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik