Tech

A klímaváltozás még az internetet is elviheti

Szeretnénk elérni, hogy az embereket tényleg érdekelje a klímaváltozás és az emelkedő tengerszint messzinek tűnő problémája? Világosítsuk fel őket arról, hogy az internet infrastruktúrája is veszélyben van.

A Wisconsin-Madison és az Oregon egyetem kutatói úgy jósolják, hogy az Egyesült Államok partjain található régiókban több ezer kilométernyi üvegszálas optikai kábel lesz kitéve annak a veszélynek, hogy az emelkedő tengerszint következtében a víz alá kerülnek.

Ugyan erre nem a közeljövőben kell számítanunk, de 15 éven belül megtörténhet, 2033-ra becsülik. A kutatók a Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és az Internet Atlas adatait vették alapul.

Ugyan az üvegszálas kábelek bizonyos mértékig vízállóak, nem annyira ellenállóak, mint a kifejezetten óceán alatti transzatlanti kábelek. A kutatók szerint a legnagyobb veszélyben az Egyesült Államok területén a CenturyLink, az Inteliquent, az AT&T hálózatai lehetnek, a városok közül pedig New York, Miami és Seattle tapasztalhat internetkimaradásokat, az iparnak és a kormánynak pedig már most el kell kezdenie gondolkodni azon, hogyan készítsék fel a kommunikációs infrastruktúrát.

Pár évvel ezelőtt a brit kormányzat környezetvédelmi minisztériuma hívta fel a figyelmet arra, hogy a magasabb hőmérsékletek viszonyok között csökkenhet a vezeték nélküli átviteli technológiák hatótávolsága is, és a szélsőséges viharok is megzavarhatják a kommunikáció átvitelét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik