Tech

Csúnyán lebukott a kalózkodó Kanye West

Újabb zenészcelebet kaptak azon, hogy illegálisan szerzi be szoftvereit – legalábbis erre mutatnak a jelek. Az érintettek: a védekező kék sarokban Kanye West, a támadó pirosban Deadmau5.

Kanye West idei éve nem indul túl szerencsésen, mielőtt azonban kifejtenénk ezt, nézzünk rá egy pillanatra a sztár azon Twitterre posztolt fotójára, amiből a legújabb botrány kirobbant. A képen három kellemetlen részletet is elrejtettek, megtalálja ezeket? Ha nem, segítünk.

kanye west deadmau5 tidal torrent

1. lépés: keressünk magunknak hangszert

Kezdjük szép sorban felfejteni, mit lehet kikövetkeztetni a botrányhős böngészőlapjainak fejléceiből! A harmadik böngészőfülön a Musicradar zenei oldal azon cikkét láthatjuk, amelyben az ötven legjobb szoftveres hangszert (VSTi) gyűjtötték össze. Ezek természetesen hivatalosan pénzbe kerülnek: a lista élén az Xfer Records nevű szoftvercég Serum nevű softsynthje található, ennek ára 189 dollár, azaz körülbelül 54 ezer forint. Az összehasonlítás kedvéért nézzünk körül a hasonló szoftverek piacán: a Refx Nexus 2-je 78 ezer forint, a Spectrasonics Omnisphere 2-je 125 ezer forint, a Synapse Audio Software Dune 2-je 50 ezer forint körül mozog, egyáltalán nem beszélünk tehát kiemelkedő árú szoftverről. Rendben, tehát megtaláltuk, mire vadászott Kanye, de most jön a feketeleves.

2. lépés: Szerezzük meg ingyen!

Míg az első fülön az Xfer Records cég Serumot bemutató oldala van nyitva, addig a következőn már látszik, hogy Kanye bizony a Pirate Bay torrentoldalon keresett rá az Xfer Records szoftvereire. Ez nemcsak azért kellemetlen, mert egy mainstream zenész költségvetésében a 200 dolláros szoftver gyakorlatilag nem tétel, hanem azért is, mert West többször kikelt a kalózkodás ellen. Kínos érdekesség, hogy saját új, The Life of Pablo című albuma miatt még perelni is akarja a megosztóoldalt, szerinte ugyanis mintegy félmillióan töltötték le lemezét illegálisan, csak a megjelenés napján. Pont az ilyen esetek miatt indította el más zenei nagyságokkal együtt a TIDAL nevű fizetős zenei szolgáltatást, hogy a zeneipari erőviszonyokat enyhén átrajzolva a zenészek is több pénzt láthassanak a letöltésekből. Lényeg a lényeg, Kanye mester az először szépen kikeresett virtuális hangszereket keresgélte a kalózoldalon. Hoppá.

3. lépés: Töltsünk le még egy kis zenét is illegálisan!

Figyelmesebbek nem állnak meg itt és továbbmennek: a negyedik fülön a Media Downloader neve éktelenkedik. Ez egy olyan trükkös segédprogram, amellyel YouTube-ról és más stream-oldalakról lehet videókat vagy zenéket lementeni. Az épp megnyitott bönsészőlapon pedig éppen Sufjan Stevens egyik számát látjuk a YouTube-on, az URL pedig láthatóan ki van másolva. Spekulálunk csak, de ennyiből már elég szép történetet lehet kikerekíteni: nagyon is valószínű, hogy Kanye azért jelölte ki a linket, hogy aztán a letöltőprogramba bemásolva megszerezze a dalt egy fillér kifizetése nélkül. Hoppá, hoppá.

deadmau5

Viszonylag gyorsan akadt olyan is, aki összerakta a fenti sztorit, név szerint Deadmau5. A maszkjáról és ütemeiről egyaránt elhíresült producer és DJ hiába TIDAL-támogató és hiába szólaltak fel Kanye Westtel együtt a kalózkodás ellen, ha egyben ő az Xfer Records egyik alapítója is, tehát a jelek szerint országos cimborája épp tőle lopott el valamint. A Kanye által lekalózkodott hangszer pedig láthatóan elegendő volt a dühroham berobbantásához. A Twitteren Deadmau5 nemcsak lef*szfejezte Westet, hanem egy Kickstarteres kampányt is akart indítani, hogy az emberek össze tudjanak dobni 189 dollárt Westnek, hátha pont nagy szegénysége miatt nem futotta egy ilyen “brutálisan drága” szoftverre. Persze Kanye azzal próbált terelni, hogy visszafelé is elkezdte a sárdobálást: ő lánya születésnapjára akarta elhívni DJ-nek Deadmau5-t, illetve azt tudakolta tőle, hogy ha majd lesz felesége, ő Minnie-egér maszkot fog-e hordani.

Az időzítés persze igencsak kellemetlen: West múlt hónapban jelentette be a Twitteren, hogy 53 millió dolláros tartozása van és Mark Zuckerbertől kért Twitteren egymilliárd dollárt azzal indokolva a dolgot, hogy neki ez jár, ugyanis ő minden élő és halott művész között a legnagyobb. Talán ezért is érte annyira kellemetlenül az, hogy a már említett új lemezét két helyen lehet csak streamelni: a TIDALon, illetve a világ 66. leglátogatottabb oldalán. Tudja, melyik az? Nem, nem valamilyen zenei szolgáltató, vagy portál.

Hanem a Pornhub. Igen, a pornóvideós oldalon egy az egyben végighallgatható az új Kanye West lemez, ha valaki nem épp az egyéb nyögésekre kíváncsi.

Kanye West istenkomplexusától eltekintve maga a történet nem meglepő, hiszen több zenész bukott le az elmúlt időszakban összekalózkodott szoftvereivel. Két alkalommal a Future Music stábja buktatott le élvonalbeli zenei figurákat, mivel a csapat a producerek stúdiójába kivonulva rögzít egy-egy órát, betekintést adva munkájukba – így sikerült véletlenül videóra venni azt, hogy Avicii és Martin Garrix egyaránt kalózverziót használ a Lennar Digital cég Sylenth1 nevű softsynthjéből (43 ezer forint körüli beszerzésről beszélőünk) – a két említett név amúgy multimilliomos, dollárban mérve, de rajtuk kívül Steve Aoki is pont ezzel a szoftverrel bukott le (igaz, a cég külön sajtónyilatkozatban közölte, hogy mindhárom zenész nevére szól valamilyen licenc, csak épp kellemetlen, hogy a videókon ennek nem látszik nyoma).

Szóval, van itt égő helyzet vastagon. Egy magát túl nagyra tartó, milliárdos sztár, aki valahogy állítólag mégiscsak csődbe ment, és a Facebook alapítójától kunyerál, mondván, ez neki jár. Ugyanez a csodálatos férfi az illegális letöltések ellen papol, miközben százdolláros szoftvereket kalózkodik a netről, úgy látszik, szerinte ez is jár neki. És bár saját zenéjéből a lehető legtöbbet akarja keresni, másokét szintén simán letölti ingyen, mert… tudják, mi jön: ez neki jár.

Persze egyetlen képernyőfotó még nem bizonyító erejű, de sok összecsengő jel akad itt arra, hogy az egyébként sem egyszerű eset Kanye West bizony egyszerre több stiklivel bukott le. Talán mégis inkább jó zenét kéne játszania, ráadásul minden szinten “csak tiszta forrásból”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik