Tech
A lone wonan stands in a misty underground tunnel

Ügynökök és katonák lakását buktatta le a fitneszapp

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 07. 09. 11:29

Korábban a témában:

Nem a Strava az egyetlen fitneszapp, aminek komoly fejtörést okoznak a nyomkövetésből származó problémák. A Bellingcat és a De Correspondent fedezte fel, hogy a Polar Explore nevű globális közösségi aktivitási térképének adatvédelmi beállításai lehetővé teszik, hogy némi utánanézéssel könnyen kitalálható legyen egyes felhasználók otthonának elhelyezkedése, akár katonáké és hírszerző ügynököké is.

A módszer bár körülményesnek tűnik, egy rosszakarónak nagyon is célratörő lehet. Ha a felhasználó közzéteszi a közösségi szolgáltatás térképén, hogy merre, mennyi ideig és mit edzett aznap, az már sokat elárulhat arról, hogy hol helyezkedik el az otthona. Ha pedig valaki rendszerint olyan létesítménybe sétál be naponta, mint egy katonai bázis vagy kémközpont, vélhetően adott épület dolgozója.

Sokan ráadásul a valódi, teljes nevüket használják az alkalmazásban, és az edzéseik végét otthonaikban vagy hotelekben jelölik meg, még ha csak gyalog is mentek munkába. Ezt kiegészítve a közösségi média profiljaikon található adatokkal még teljesebb képet lehet kapni adott személyről, a korábbi edzések alapján mintát felépíteni arról, merre jár leggyakrabban, ebből pedig kiderülhet, hogy hol lakik.

Forrás: Polar (Facebook)

Nem kell ecsetelni az ebben rejlő biztonsági kockázatokat – akár terroristák is használhatják az információforrást, vagy olyan emberrablók, akik magas profilú célpontokat rabolnak el busás váltságdíjért cserébe.

A kutatók 6500 felhasználóról készítettek listát, köztük olyan katonákról, akik Bagdadban vagy a koreai DMZ-ben szolgálnak, továbbá NSA dolgozókról.

A finn cég számos okoskütyüt gyárt, köztük a Polar Balance okosmérleget, az M6000 okosórát és az M430 futóórát, mindegyik a Polar Flow nevű fitneszapphoz kapcsolódik. Az eszközök együtt is képesek működni, rögzítik a felhasználó súlyát, aktivitását, amelyek aztán feltűnnek online profiljában. A felhasználók választhatnak, hogy ezen információk megjelenjenek-e az Explore térképén, de privátnak is jelölhetik profiljukat, amivel egyben megelőzik azt is, hogy olyan külsősökhöz jussanak el az adatok, mint a Facebook.

A Polar erre válaszul letiltotta az Expore térképet, amivel lehetővé vált a mások edzései közt való böngészés, és további adatvédelmi beállításokat fejlesztenek, többek közt annak lehetősége is bekerül majd az appba, hogy a teljes korábbi edzésnapló törölhető legyen egyetlen gombnyomással.

3282734 01/28/2018 A BA-64 Soviet armored scout car, foreground, and a BM-13 Katyusha multiple rocket launcher during the historical reenactment staged to mark 75th anniversary of Voronezh's liberation from Nazi-Fascist invaders in the Voronezh Region. Uliana Solovyova/Sputnik
Titkos katonai bázisokat leplez le a népszerű fitneszapp
A mobilok korában a katonáknak is újfajta biztonsági problémákkal kell szembenézniük.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.