Tech

Titkos katonai bázisokat leplez le a népszerű fitneszapp

A Strava az egyik legnépszerűbb mobilos alkalmazásnak számít a sportolók körében, használják egyaránt futók, biciklisek, és más sportot űző felhasználók is. Az app GPS segítségével határozza meg a helyet, követi a megtett útvonalat, és más hasznos információkkal szolgál a teljesítményről, emellett azért is népszerű, mert egyfajta közösségi hálózatként működik, ahol mások ismerősök edzését is megnézhetjük.

Tavaly novemberben a fejlesztők elérhetővé tettek egy több mint egymilliárd felhasználói aktivitást ábrázoló hőtérképet, ami azt szemlélteti, hol edzenek a legtöbben. Ennek kapcsán egy elemző hívta fel a figyelmet arra, hogy így könnyen kiszúrhatók a katonai bázisok helyszínei is.

Forrás: Strava

Nathan Ruser hadielemző a Twitteren világított rá, hogy összefüggés van a térképen látható fő gócpontok és az ismert hadi létesítmények elhelyezkedése közt, és egyben felfedi a lehetséges bázisok helyét is a hadi övezetekben. Ennek bizonyításaként számos képernyőmentést posztolt olyan útvonalakról és helyekről, amelyeket a katonák futóedzésekre, járőrözésekre, vagy bázisként használhatnak.

Ugyan a Google Térkép és a műholdak nyilvános felvételei is épp ennyire árulkodóak, a különbség, hogy míg a térképszolgáltatás az épületek és utak helyeit mutatja meg, addig a Strava olyan aktivitási infókkal egészíti ki azt, hogy mit és milyen gyakran mozognak az emberek adott területen, így felfedve a csoporttevékenységeket. (Természetesen abban az esetben, ha a felhasználók aktívan használják az appot, és nem kapcsolták ki az opcionális helykövetést.)

A Strava szóvivőjének elmondása szerint törekednek arra, hogy a felhasználók még jobban megértsék az adatvédelmi beállítások fontosságát, és hangsúlyozzák, hogy a térképen látható összesített adatokat anonim módon kezelik, a magánterületnek nyilvánított helyekkel kapcsolatban pedig nem láthatók információk.

A hadseregnek számos új biztonsági problémával kell szembenéznie a laptopok és okostelefonok korában, a legjobban őrzött területekre ezeket természetesen nem lehet bevinni. 2016-ban az amerikai hadsereg megtiltotta a katonák számára azt is, hogy Pokémon Gót játsszanak a kormányzat által kiadott mobilokon, és az olyan geolokációs adatokon alapuló szolgáltatásokat sem használhatják, mint például a FourSquare.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik