Tech

Még nézni is félelmetes ezt a robotot

A Boston Dynamics egyre fejlettebb robotjairól már korábban is mutattunk meghökkentő, lenyűgöző és egyben félelmetes videókat, most pedig az MIT-ról érkezett olyan mozgókép, amiről akaratlanul is a Terminátor vagy az utolsó Black Mirror évad egyik halálosztó robotos epizódja jut az ember eszébe. A Cheetah 3 névre keresztelt robot fut, lépcsőt mászik, sőt még ugrani is tud – mindezt ráadásul vakon.

A robot különlegessége, hogy kamerák nélkül is képes közlekedni,

ugyanis különböző algoritmusoknak köszönhetően „érzi” a környezetét – nagyjából úgy, ahogy az emberek, mikor éjszaka vaksötétben tapogatózna a mellékhelyiség felé. Az egyik algoritmus gyorsulásmérővel, giroszkóppal és a robotlábak hajlatainak pozícióját figyelve kalkulálja ki a megfelelő mozdulatokat, míg egy másik algoritmus igyekszik megjósolni a robot lehetséges pozícióját, ami abban segít, hogy a gép azonnal tudjon reagálni a különböző szituációkra és akadályokra – mindez olyan jól működik, hogy a robot még akkor is képes talpon maradni és folytatni az útját, ha durva külső behatás éri.

Az MIT persze nem „vaknak” tervezi a robotját, ez a funkció csak kiegészítő lehetőség lenne a kamerás megoldás mellett, hogy akkor is rendesen tudjon működni, ha rosszak a fényviszonyok, vagy valami akadályozná a lábak mozgását – így tökéletesen alkalmassá válhat olyan helyek és szituációk felderítésére, ahová veszélyes lenne embernek merészkednie.

Ez persze mind szép és jó, de a szaladó, lépcsőmászó és egészen durva ugrásokra képes robotot látva nekünk pont nem az jut eszünkbe, ahogy a Cheetah 3 felderít egy szivárgó reaktort, hanem egy klasszikus disztópia, ahol hiába vered le a kamerát az életedre törő robotkutya fejéről, ha a beépített algoritmusoknak és szenzoroknak hála még vakon is simán megtalál – pont úgy, mint a Black Mirror negyedik évadának Metalhead című részében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik