Tech

Rekordokat döntöget a PlayStation 4, van ok az örömre a Sonynál

80 millió eladott példány felett jár a PlayStation 4 játékkonzol – írja a VGChartz, az oldal, ami konkrétan arra szakosodott, hogy nyomon követi a különböző videojátékok és szoftverek eladási adatait. Amennyiben ezek a számok valósak, úgy a gépet gyártó Sonynak megvan az oka az örömre, hiszen a PS4 ezzel utolérte a PlayStation 3 eladásait, és hosszabb távon ez egyben azt is jelenti, hogy

a masina simán túl fogja szárnyalni az előző generációs gépet.

A konkurencia szemszögéből nézve ráadásul még szebb az eredmény, hiszen szakértői adatok szerint a legnagyobb riválisnak számító Xbox One még csak 40 millió példánynál tart, holott a két konzol lényegében egyszerre jelent meg 2013 őszén – ennek okait korábban külön cikkben is boncolgattuk.

Éllovasból sereghajtó lesz a Microsoft
Ha folytatódnak a trendek, a Nintendo Switch is le fogja nyomni az Xbox One-t.

Az eladások a legfontosabb régiókra bontva (a maradék 16,5 millió a világ többi része):

  • Japán: 6 787 536 db
  • Egyesült Államok: 24 648 413 db
  • Európa: 32 127 272 db

A számok ugyanakkor nemcsak a gép eladásait tekintve jelentősek, hiszen a 80 millió konzolra a Sony 537 milliónál is több szoftvert értékesített, és ebben az adatban nincsenek benne az online, digitális formában vásárolt játékok, csak azok, amiket  dobozos kiszerelésben zsákoltak be a felhasználók.

A VGChartz adatai szerint 2013 óta összesen hat olyan játék jelent meg PS4-re, amiből 10 milliónál is több (bolti) példány fogyott, 19-ből adtak el ötmilliónál is többet, és 73 program mondhatja el magáról, hogy egymilliónál is többen fáradtak be értük a boltokba.

Konkrét programok tekintetében a GTA V vezet 18 millió példánnyal, a második helyen a Call of Duty: Black Ops III áll 15 millióval, ezt követi a Call of Duty: WWII közel 13 millióval, míg a negyedik helyen a FIFA 18 található 12 millióval. A PlayStation 4 exkluzív címek közül eddig csupán az Uncharted 4: A Thief’s End került fel a 10 millió feletti listára, de ehhez a ligához hamarosan csatlakozhat a Horizon: Zero Dawn és az idén megjelent God of War is, amiből a megjelenést követő napokban hárommilliót értékesített a Sony.

Leteszteltük a God of Wart: isteni lett Kratos legújabb kalandja
Egy héttel a premier előtt végigjátszottuk, és minden percét imádtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik