Tech

Két héten át szelfizte az arcában csúszkáló parazitát

Egy Moszkvában kiránduló 32 éves nő kellemetlen szuvenírrel tért haza az arcában, miután szúnyogok csípték meg. Arra lett figyelmes, hogy mindig máshol vannak gócok az arcán, két hétig szelfikben dokumentálta, hogy aznap éppen hol. Először a bal szeme alatt kezdődött a jelenség, öt nappal később már a szemhéja felett alakult ki csomó, tíz nappal később pedig a felső ajka duzzadt meg. Sokszor enyhe égető érzéssel járt a folyamat, más tünetet nem figyelt meg.

Mint kiderült, a nő a szúnyogcsípések által terjedő bőrférgességtől (dirofiláriózis) szenvedett, amit egy fonalféreg (Dirofilaria repens) okoz. A szemész vezette orvosi csapatnak végül sikerült kiszedniük a férget a nő szemhéjából, aki végül teljesen felépült betegségéből. Az esetről szóló beszámoló szerint ez annak volt köszönhető, hogy még időben felfedezték a parazitát.

Forrás: New England Journal of Medicine

A bőrférgességnek (Dirofilaria repens) egy fonálféreg a kórokozója, ami akár a 15 centiméter hosszúságot is elérheti, lárváját szúnyogok terjesztik vérszívás után. Jellemzően kutyákban és más húsevőkben, de akár emberekben is élősködhet, leggyakrabban kötőszövetbe vándorol.

Bőrférgességet kaphatunk az új szúnyogfajtól Magyarországon
A bőrférgességet kimutatták, de benne van a pakliban, hogy a koreai szúnyog hazai terjedése nyomán trópusi betegségekből alakulhat ki járvány Magyarországon is – ez a rovar szereti az embervért.

Áprilisban írtunk arról, hogy a betegséget Magyarországon is elkaphatjuk egy koreai szúnyog hazai terjedése nyomán. Jó hír, hogy a fonálféreg az emberben nem tud teljesen kifejlődni: megreked bizonyos stádiumban, betokozódik, és komoly gyulladást okoz a bőrben, szemben, egyéb helyeken.

(Kiemelt illusztráció: ThinkStock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik