Tech
Hooded unrecognizable hacker and cyber criminal working on laptop, programming bugs and viruses for computers, matrix like code is overlaying image

Kiberhadgyakorlatot tart Európa

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 07. 18:00

Korábban a témában:

Június 6-7 közt zajlik a kétévente megrendezésre kerülő Cyber Europe nevű gyakorlat, amin 30 ország vesz részt, köztük Magyarország is. A szokásoknak megfelelően az ENISA szervezi az eseményt, amit Athénból irányítanak, olvasható a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (GOVCERT) honlapján.

A résztvevő játékosok a saját munkahelyükről dolgoznak. Az ENISA a Kiber Gyakorlati Platformon (CEP) keresztül irányítja a gyakorlatot, amely a szimulált világ számára „virtuális univerzumot” (integrált környezetet) biztosít, beleértve az incidensekre vonatkozó adatokat, virtuális hírportálokat, a közösségi média csatornáit, vállalati weboldalakat és biztonsággal foglalkozó blogokat.

A gyakorlat során egy valós élet által inspirált technikai és nem technikai incidenst kell megoldani, amihez hálózati- és malware elemzés, forensics és sztegonográfiai képességek is egyaránt szükségesek. Az incidens történetét úgy tervezték meg, hogy az a krízis minden lehetséges szintjét elérje, így szervezeti, helyi, nemzeti és európai szintet is érint.

A HÁTTÉRTÖRTÉNET

Az idei esemény háttértörténete egy átlagos napon indul a repülőtéren, amikor az automatikus bejelentkező terminálok rendszerhibát jeleznek. Az okostelefonok utazási applikációi, alkalmazásai nem működnek. A bejelentkező pultoknál a személyzet nem tudja használni a számítógépeit. Az utasok nem tudják feladni a csomagjaikat, valamint a biztonsági ellenőrzésen sem tudnak átjutni. Hatalmas sorok alakulnak ki mindenhol. A reptéri kijelzőkön az látszódik, hogy az összes járatot törölték. Ismeretlen okokból a poggyász kiadás sem működik és a járatok több mint a felének a földön kell maradnia.

Egy jelentés szerint egy radikális csoport magára vállalta a repterek kritikus rendszerei ellen intézett támadásokat, melynek széles körű publikálásával kívánnak még több támogatót toborozni ideológiájuk támogatására.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten