Belföld

Százával támadták meg az állami kiberhálózatokat

Hacker (hacker, számítógépes bűnözés, megfigyelés)
Hacker (hacker, számítógépes bűnözés, megfigyelés)

Csak két-három magas kockázatú esemény volt a biztonságért felelős Kormányzati Eseménykezelő Központ szerint.

A működésének 2013. július 1-jei kezdetét követő első negyedévben 200 incidensbejelentést regisztrált az állami és önkormányzati szervezetek kiberbiztonságáért felelős Kormányzati Eseménykezelő Központ (Gov-CERT) – írta keddi számában a Népszabadság a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat szervezetén belül létrehozott központ vezetőjére, Gyebrovszki Tamásra hivatkozva.

Az incidensek 15 százaléka érintette az állami rendszereket. Az észlelt kibertámadások között kritikus, azaz a legmagasabb biztonsági besorolású nem volt. Magas kockázatú is csak két-három, a többi közepes, alacsony vagy minimális veszélyt jelentett csupán az állami és az önkormányzati informatikai rendszerek működésére.

Gyebrovszki a Népszabadságnak elmondta, hogy a kibertérben „különleges háború zajlik”, amely Magyarországot, a hazai állami, önkormányzati informatikai rendszereket is érinti.

Említett egy konkrét esetet is: nemrég valaki magyarországi honlapok átírásával bosszantotta az oldalak gazdáit, látogatóit és a központ munkatársait. Sikerült azonban azonosítani a támadót, aki egy külföldi ifjú hacker volt.

A GovCERT kapcsolatba lépett az adott országgal, ahonnan a fiatal a támadásokat indította. A központ vezetője szerint az ottani hatóságok gyorsan intézkedtek. Hogy melyik országból ért minket támadás, nem árulta el. A Népszabadság más forrásokból kiderítette, hogy egy közép-ázsiai, „nem túl demokratikus” államról van szó, amely a kiberbűnözés elleni fellépésben maximálisan segítőkész volt.

A lap emlékeztetett: az Országgyűlés tavaly áprilisban fogadta el Az állami és önkormányzati szervezetek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt. Ennek a jogszabálynak a felhatalmazása alapján az állami és önkormányzati szervezetekkel kapcsolatos kiberbiztonsági eseményekkel összefüggő feladatok végrehajtását a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős belügyminiszter hatáskörébe utalta. A törvényben előírt feladatok végrehajtására a Nemzetbiztonsági Szakszolgálaton belül létrehozták a Kormányzati Eseménykezelő Központot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik