Tech

Arcfelismerő buktatja le a diákokat, akik nem figyelnek az órán

Biztos mindenkivel előfordult már, hogy tanulóként elkalandoztak a gondolatai óra közben, de az ügyesebbek ezt remekül tudják palástolni. A jövőben viszont nem a tanár lehet az első, aki rajtakaphatja a nebulókat az ilyenfajta csintalanságokon, hanem a mesterséges intelligencia.

Korábban már többször is írtunk arról, hogy Kínában arcfelismerő szoftverek buktatják le a bűnözőket, a kormány rendkívül kiterjedt megfigyelési rendszert működtet, aminek megoldásait az oktatási intézményekben is hasznosítani kívánják.

Épül az ország, ahol senki nem bújhat el a kormány elől
Kínában egyre fejlettebb módszerekkel figyelik meg az embereket, és ez még csak a kezdet.

Hangzhou egyik középiskolájában már tesztelnek egy olyan viselkedéselemző rendszert, ami kamerák és arcfelismeréses szoftver segítségével figyeli a nebulók óra alatti magatartását. A program kevesebb mint egy perc alatt elemzi az arckifejezést, és észre veszi az elbambulásra, álmodozásra, vagy akár alvásra utaló jeleket. A helyi Hangzhou Network szerint a rendszer rögtön értesítést küld a tanárnak arról, ha valamelyik diák hosszabb ideig produkál túlságosan szórakozott viselkedést.

Ugyan elsőre úgy tűnik, hogy ez a diákok számára szívás, valójában a tanárok munkájára való visszajelzésekre kíváncsiak az üzemeltetők, amit legegyszerűbben azon mérnek le, hogy mennyire érdekli a diákokat az óra. Az iskola vezetőségét sok kritika érte a rendszer miatt, de ellek ellenére is úgy tervezik, hogy az év végéig még több órán fogják alkalmazni a megoldást.

(Kiemelt kép: ThinkStock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik