Tech

A robotok elvehetik a házimunkánkat

A Massachusetsi Műszaki Egyetem és a Torontói Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan metódust, amivel összetett házimunkákat úgy bonthatnak le egyszerűbben értelmezhető folyamatokra, hogy azokat egy mesterséges intelligencia is megtanulhassa. Az emberektől eltérően a gépagyaknak ugyanis meggyűlik a bajuk egy olyan látszólag egyszerű feladattal is, egy adag kávé lefőzése, vagy a beágyazás.

A kutatók által fejlesztett VirtualHome szimulációs rendszer célja, hogy a robotok több részfeladatra lebontott ezernyi házimunka elvégzésére lehessenek képesek a jövőben, a szemétkihordástól kezdve a teregetésig. A robotok először virtuális környezetben tanulják meg adott feladatot, és majd később jöhetnek a valós életbeli tesztek. Ennek létrehozására azért volt szükség, mert a fejlesztők szerint szabadon nem tudnának hozzáférni az algoritmus edzéséhez szükséges elegendő mennyiségű beviteli adathoz, például házimunkák végrehajtásáról szóló videóhoz.

Az algoritmusok edzéséhez használt szimulációs környezetet a Unity nevű játékmotorban hozták létre a kutatók, és leginkább a The Sims című játékra hasonlít. A gépagy tanulószobájában sosem érnek véget az elvégzendő feladatok, így a legtöbb ember számára vélhetően inkább egy horrorjátéknak tűnhet.

Az elvégzendő feladatot akcióval, tárggyal, és iránnyal írják le a fejlesztők, például egy asztal megterítéséhez ezt a műveletsort kell elvégeznie a robotnak: menj a vitrinhez, nyisd ki a vitrint, fogd meg a tányért, menj az asztalhoz, rakd le a tányért. A fejlesztés jelenlegi állapotában egy avatár ezernyi különálló akciót tud végrehajtani nyolc különböző környezetben, beleértve nappalit, konyhát, otthoni irodát.

A kutatók nemsokára egy szakmai konferencián ismertetik eredményeiket, és azt remélik, hogy a megoldással a háztartási robotok még hasznosabbá válhatnak a jövőben. Mi is ebben reménykedünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik