Tech

A robotok elvehetik a házimunkánkat

A Massachusetsi Műszaki Egyetem és a Torontói Egyetem kutatóinak sikerült kifejleszteniük egy olyan metódust, amivel összetett házimunkákat úgy bonthatnak le egyszerűbben értelmezhető folyamatokra, hogy azokat egy mesterséges intelligencia is megtanulhassa. Az emberektől eltérően a gépagyaknak ugyanis meggyűlik a bajuk egy olyan látszólag egyszerű feladattal is, egy adag kávé lefőzése, vagy a beágyazás.

A kutatók által fejlesztett VirtualHome szimulációs rendszer célja, hogy a robotok több részfeladatra lebontott ezernyi házimunka elvégzésére lehessenek képesek a jövőben, a szemétkihordástól kezdve a teregetésig. A robotok először virtuális környezetben tanulják meg adott feladatot, és majd később jöhetnek a valós életbeli tesztek. Ennek létrehozására azért volt szükség, mert a fejlesztők szerint szabadon nem tudnának hozzáférni az algoritmus edzéséhez szükséges elegendő mennyiségű beviteli adathoz, például házimunkák végrehajtásáról szóló videóhoz.

Az algoritmusok edzéséhez használt szimulációs környezetet a Unity nevű játékmotorban hozták létre a kutatók, és leginkább a The Sims című játékra hasonlít. A gépagy tanulószobájában sosem érnek véget az elvégzendő feladatok, így a legtöbb ember számára vélhetően inkább egy horrorjátéknak tűnhet.

Az elvégzendő feladatot akcióval, tárggyal, és iránnyal írják le a fejlesztők, például egy asztal megterítéséhez ezt a műveletsort kell elvégeznie a robotnak: menj a vitrinhez, nyisd ki a vitrint, fogd meg a tányért, menj az asztalhoz, rakd le a tányért. A fejlesztés jelenlegi állapotában egy avatár ezernyi különálló akciót tud végrehajtani nyolc különböző környezetben, beleértve nappalit, konyhát, otthoni irodát.

A kutatók nemsokára egy szakmai konferencián ismertetik eredményeiket, és azt remélik, hogy a megoldással a háztartási robotok még hasznosabbá válhatnak a jövőben. Mi is ebben reménykedünk.

Ajánlott videó

Norvégia szerint Magyarország lecsúszott a támogatásról, míg a magyar kormány azt állítja, ilyen forgatókönyv nem létezik: felvázoljuk a patthelyzet jogi hátterét. És kiderítettük azt is, hogy olyan fideszes kötődésű alapítvány is megpróbált az Ökotárs helyére kerülni, amelynek kuratóriumában Mészáros Lőrinc volt felesége, Kelemen Beatrix is helyet kap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.