Tech

Egy férfi maga akarta eladni a facebookos adatait

Főleg az elmúlt hónapokban nyilvánosságra került Cambridge Analytica-botrány kapcsán már mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy a Facebook platformján egy csomó adat összegyűlik rólunk, amiket a hírfolyamunkban felbukkanó célzott hirdetésekhez használnak fel. Ugyan a közösségi oldal szabályzatában le van írva, hogy a külsős fejlesztők nem adhatnak el másoknak adatokat, ez nem egyszer előfordult már a történelem során, erről szólt maga az adatkezelési botrány is.

Nemcsoda, hogy egy Oli Frost nevű férfiben felmerült a kérdés, hogy ha már a Facebook pénzt csinál az adataiból, miért ne tehetné meg ő maga is? Az egyébként fejlesztőként tevékenykedő Oli exportálta a Facebookon összegyűlt adatait (korábban mi is írtunk arról, miként lehet ezt megtenni), az adatcsomagot pedig aukcióra kínálta az eBayen, kíváncsian várva, mi lesz a legmagasabb összeg, amit kínálnak érte.

A Gizmodónak elmondta, hogy a befolyó összeget a a digitális szabadságjogokért küzdő Electronic Frontier Foundation nonprofitnak ajánlotta volna fel (ebből is látszik, hogy minden bizonnyal egy ironikus gegről van szó), ha a szemfüles eBay moderátorai nem távolítják el az aukciót.

Az oldal indoklása szerint a listázott termékkel ugyanis megsértette a személyes információk kezelésére vonatkozó szabályzatot, Facebook-profilok adataival nem szabad kereskedni, még akkor sem, ha az a sajátja. Az aukció ideje alatt egyébként 40 licitálója volt, és 400 dollárra (111 ezer forint) sikerült tornászni a csomag árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik