Tech

A jövőben könnyebb lehet zabolázni a tüntetéseket

A Dél-Kalifornia Egyetem (USC) kutatói olyan algoritmust fejlesztettek, ami a Twitteren közzétett posztok és a valós életben lezajlott eseményeket elemezve képes lehet előre megjósolni, hogy egy demonstráció mikor válik erőszakosabbá, és növekszik meg annak esélye, hogy a közhangulat miatt akár fizikai összetűzésbe is kerülhetnek a tüntetők a rendőrökkel.

Az algoritmus edzéséhez több mint 18 millió tweetet használtak fel a baltimore-i tüntetés idejéről. amikor egy  Freddie Gray nevű férfi halála tömeges és erőszakos tüntetéseket indított el a több mint hatszázezres, főként feketék lakta városban. Gray olyan súlyos nyaksérülést szenvedett egy rendőrfurgonban, hogy belehalt, miután a 26 éves rendőr letartóztatta.

baltimore katona (baltimore, )
Ezrek vonultak az utcára Baltimore-ban
Azt ünnepelték, hogy emberöléssel vádolják azokat a rendőröket, akik egy előállított fekete férfi, Freddie Gray haláláért okolhatóak.

A kutatók azért a Twittert választották, mert ugyan míg Magyarországon annyira nem jellemző, de külföldön ezen a felületen szerveződik a legtöbb tüntetés.

Figyelembe vették az arra vonatkozó adatokat is, hogy a vizsgált tüntetési időszak alatt hány letartóztatás történt. Ez a szám azért fontos, mert ebből is lehet következtetni arra, hogy egy-egy demonstráció mennyire szabadult el, de a moralizáló tweetek megnövekedett száma is egyre nagyobb feszültségre utal.

Megfigyelték, hogy adott ügyről szóló tweetek száma közel megduplázódott azon a napon, amikor összecsapás következett be a rendőrök és a tüntetők közt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik